Hirdetés

Súlyos részletek Orbán Viktor és Magyar Péter első összecsapásáról

Nap Híre portré Nap Híre

Szerda kezdetét vette az Európai Parlament - korábban az árvíz miatt elhalasztott - ülése Strasbourgban, ahol Orbán Viktor bemutatja a magyar EU-elnökség fő prioritásait. Jelentős vitákra lehet számítani, mivel Ursula von der Leyen, Manfred Weber és Magyar Péter is felszólalnak az EP-ben.

Orbán Viktor saját bevallása szerint is kemény délelőttre számít az EP-ben – vagy ahogy ő fogalmazott, csihi-puhira” –, ezért már kedden ismertette a magyar soros elnökség programját. Azonban a nemzetközi sajtótájékoztató sem volt teljesen zökkenőmentes: alighogy elkezdte a beszédét, egy DK-s aktivista rontott a terembe, és kiabálva kérte számon a miniszterelnököt – számolt be róla az ATV. Parázs vitákban pedig bizonyára nem lesz hiány, hiszen ez lesz az első alkalom, hogy Magyar Péter "összecsaphat" a kormányfővel. 

"Azért jöttem, hogy ébresztőt fújjak, az Európai Uniónak változtatnia kell, erről szeretnék ma szólni"  – kezdte a beszédét Orbán Viktor. Hozzátette: másodszor tölti be Magyarország az elnökséget, és megtiszteltetésnek nevezte, hogy ismét az EP-képviselők előtt állhat. 

A beszéd második részében Orbán hangsúlyozta, hogy az Unió helyzete ma sokkal súlyosabb, mint 2011-ben, sőt, talán "súlyosabb, mint az unió története során bármikor." Felhívta a figyelmet arra, hogy Európában, konkrétan Ukrajnában háború dúl, és súlyos konfliktusok vannak a Közel-Keleten és Afrikában is, amelyek eszkalációs veszélyeket hordoznak. A migrációs válság újra égető problémává vált, mivel az illegális migráció és biztonsági fenyegetések már a schengeni térség összeomlásával fenyegetnek – írja a lap. 

Magyar Péter reagált Orbán Viktor beszédére

Hivatkozás másolása

A Tisza Párt politikusa az ellenzék vezetőjeként mutatkozott be, azt kérte, hogy Orbán Viktor végre adjon magyarázatot arra, hogyan jutott Magyarország „20 év alatt az unió egyik éltanulójából a legszegényebb és legkorruptabb országává”. Magyar szerint az elmúlt két évtized az „elmulasztott lehetőségek” korszaka volt, és felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán 14 éve van korlátlan hatalommal, de a korábbi ígéretek nem valósultak meg.

Magyar Péter felszólította Orbánt, hogy legyen végre őszinte a magyar emberekhez és Európához. Rámutatott arra, hogy bár a kormány a migráció elleni harcot hangoztatja, „kétezer embercsempészt engedtek ki a magyar börtönökből”, és „több tízmilliárd forintért árultak letelepedési kötvényeket”.

A belpolitikai helyzet kapcsán Magyar Péter részletesen kitért az ország szociális és gazdasági problémáira is. Elmondta, hogy a demográfiai válság mélyül, „soha ilyen kevés gyermek nem született”, a családi pótlék és a minimálnyugdíj évtizedek óta változatlan, miközben „több tízezer magyar gyermek születik külföldön”, és egyre többen kényszerülnek külföldre a megélhetés miatt. Különösen súlyosnak nevezte a vidéki infrastruktúra és közszolgáltatások helyzetét, rámutatva, hogy sorra zárják be a postahivatalokat, szülészeteket, és a vasúti hálózat is leromlott állapotban van.

„Miniszterelnök úr, mindketten tudjuk, hogy vége van. Feltámadott a tenger, a népek tengere, és bármilyen aljas eszközhöz is folyamodnak, bármivel is fenyegetőznek, mi a magyar emberek millióival lépésről lépésre, tégláról téglára visszavesszük a hazánkat”  – fogalmazott Magyar Péter az ATV cikke szerint.  

Orbán Viktor sem maradt adós a válasszal

Hivatkozás másolása

„Általában is azt kell mondanom, és elnézést kérek az európai képviselőktől, hogy akaratukon kívül belevonódtak egy magyar belpolitikai vitába, ami itt az önök szeme előtt zajlott le” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy mindennek ellenére a magyar demokrácia „köszöni szépen, jól van. Vérbő és erőteljes.”

Orbán sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egyes magyar képviselők ezt a fórumot belpolitikai támadásokra használták. Véleménye szerint nem helyes, hogy egy magyar képviselő az Európai Parlamentben a saját hazáját támadja: „Milyen ember az ilyen, aki arra használja a nemzetközi fórumot, hogy a saját hazáját támadja?”

Az ATV beszámolója szerint a beszéd végén a miniszterelnök összegzésként azt állította, hogy a baloldal csak akkor ismeri el a demokráciát, ha ők győznek: „A baloldal számára csak akkor van demokrácia, ha ők, a baloldal nyer. Ha a jobboldal nyer, véget ér a demokrácia.”

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés