Hirdetés

Orbán Viktor az éjjel aláírta - Putyin nem lesz boldog

Garai Kitti portré Garai Kitti

Már meg is jelent a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, amit Orbán Viktor aláírt.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint Magyarország lemondta a Nemzetközi Beruházási Bankban (IBB) fennálló tagságát, és visszahívta a kémbanként emlegetett intézet vezetéséből a magyar delegáltakat - írja a Forbes.

A lap szerint egyikük a bank alelnöke, Laszlóczki Imre, aki a héten felkerült az amerikai szankciós listára. Az USA többek között azt sérelmezte, hogy az orosz hátterű bank dolgozói diplomataútlevelet kapnak.

A kémbank legnagyobb tulajdonosa eddig Magyarország volt 25,27 százalékkal, azonban most a kormány habozás nélkül lépett. A lap szerint pragmatikus döntés született, nagy volt a nyomás. Bár a múlt héten kiszivárgott amerikai titkosszolgálati iratokban az szerepelt, hogy Orbán Viktor az Egyesült Államokat tartja az egyik legnagyobb ellenfelének.

Megjegyezték azt is, hogy a kormány Brüsszelben lobbizott a kritikus finanszírozási problémákkal küzdő bank érdekében, azonban hiába. Tegnap este pedig a gazdaságfejlesztési tárca elismerte, hogy Magyarország tényleg kilép a bankból. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés