Hirdetés

Orbán Viktor a harmadik világháborúról beszélt: "veszélyben a biztonságunk"

Garai Kitti portré Garai Kitti

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjúját adta a Kossuth Rádióban, ahol többek között arról beszélt, hogy ha így mennek tovább a dolgok, akkor megérkezhetünk a harmadik világháborúba.

A miniszterelnök kifejtette: az EU-csúcson tapasztalta, hogy a többi tagállam hogy vélekedik a háborúról. Mint mondta, "ez a háború egyre véresebb, mi Budapesten egyértelműen azt gondoljuk, ez megtorpanásra kellene, hogy késztesse az embereket." Beszámolója szerint azonban nem látta az EU-csúcson azt, hogy akik kívülről támogatják a háborút, a béke felé mozdulnának el.

A kormányfő úgy véli az európai emberek elindultak a béke irányába, de szerinte a nyugati országok többsége háborúpárti álláspontot képvisel, és egyre durvább fegyvereket küldenének Ukrajnába.

Mint ismert, lassan az összes Ukrajnának ígért nyugati tank megérkezik az országba, és sorra érkeznek a mások által ígért harci repülőgépek is az ukránoknak.

Orbán Viktor szerint veszélyben van a magyar emberek biztonsága

Hivatkozás másolása

"Mivel a szomszédban dúl a háború, a magyar emberekre nézve a háború “aggasztó, veszélyes”, veszélyben van a biztonságunk" - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a "világháború veszélyen nem irodalmi túlzás". Úgy fogalmazott, hogy ahol ő dolgozik, és amit hall, ott a világháború reális veszély ma. A miniszterelnök szerint az a kérdés, hogyan jut a magyar hadsereg lőszerhez. "A közös lőszerbeszerzés a magyar hadsereg olcsóbb és gyorsabb lőszerbeszerzését jelenti" - idézte a kormányfőt az atv.hu.

Direkt és indirekt nyomások és zsarolások mindennaposak, bele akarnak préselni minket a háborúba, de mindenki érzi, ez egy olyan súlyú ügy, amiben nem lehet megkerülni a nemzeti parlamentet

- fogalmazott Orbán, aki közölte, hogy a mai napon a magyar parlament határozatot fogad el, amelyben a békét szorgalmazza. Kiemelte, a magyar álláspont az, hogy legyen tűzszünet. "Ide kell eljuttatni mindkét országot, hogy ne haljon meg több ember.  Sosem volt úgy béke egyetlen háborúban sem, hogy rögtön a megoldással rukkolt volna elő valaki, először tűzszünet kell" - jelentette ki. 

A háború kapcsán a miniszterelnök még azt is elmondta, hogy a világháború reális veszély jelenleg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés