Hirdetés

Orbán Viktor kezdhet aggódni? Ukrajnából üzentek neki

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Mint ismert, az ukrán vezetés régóta sérelmezi, hogy a magyar miniszterelnök nem foglal egyértelműen állást Ukrajna mellett az egy éve zajló háborúban. Most Volodimir Zelenszkij - aki korábban Kijevbe invitálta Orbánt - ismét a kormánynak üzent.

Az ukrán elnök szombat este dán, svéd, finn és norvég újságíróknak adott egy közel másfél órás interjút, amelyben Magyarországgal kapcsolatban is kérdéseket tettek fel neki. Az Ukrajinszka Pravda szerint Zelenszkij arról beszélt, hogy a magyar kormány az utóbbi időben jelezte: nem támogatják, nem tartják aktuálisnak Ukrajna NATO-csatlakozásának kérdését - írja az Index.

Az elnök szerint a Budapesttel való vita megoldása csak azon múlik, hogy a magyar vezetés mit akar. "Nekem azonban úgy tűnik, hogy a magyar politikai elit össze van zavarodva" – tette hozzá. Ezután felidézte, hogy Magyarország több alkalommal sem csatlakozott a NATO-s kezdeményezésekhez a háború kezdete óta, és ez veszélyt jelent. 

"Szerintem nem megfelelően viselkednek. Természetesen ez az én szubjektív véleményem, de egy szövetségnek [a NATO-nak] nemcsak szóban kell léteznie, hanem cselekedeteken és a bizalmon kell alapulnia. Ez egy olyan szövetség, amelyben a tagállamoknak azonos nézetei vannak a biztonságról és az értékekről. Bizonyos kérdésekben vannak véleménykülönbségek, de van egy alapvető egyezség arról, hogy megvédik egymást, és közösek az értékeik" - fogalmazott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés