Hirdetés

Rendkívüli bejelelentést tett az Orbán-kormány, a nyugdíjakat is érinti

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amelyből kiderül, hogy a kormány 6 százalék körüli szintre szorítaná az inflációt, és biztosítják a nyugdíjak értékállóságát.

Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamentben kiemelte: háborús időkben olyan költségvetésre van szükség, amely garantálja hazánk biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést. Ezért a jövő évi büdzsé fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll - írja az MTI.

A tervezetet az Országgyűlés akár már július 7-én el is fogadhatja.

Varga Mihály elmondta: folytatódhat az elmúlt évtizedben látott gazdasági felzárkózás, 2,9 százalékra csökkentik a hiányt, a GDP 66,7 százalékára javítják az államadósság szintjét, és 6 százalék körüli szintre szorítják az inflációt. Jövőre 4 százalék körül alakulhat a GDP növekedése, amely meghaladja az uniós átlagot. Azzal számolnak, hogy sikerül megvédeni  a 4,7 millió körüli foglalkoztatottsági szintet és a 4 százalék körüli munkanélküliséget - ismertette.

Megőrzik a rezsivédelmi alapot, a honvédelmi alap kerete közel 1310 milliárd forint, rendvédelemre és a közbiztonság fejlesztésére 1309 milliárd forint jut.

Emellett jövőre 3307 milliárd forint jut a családok támogatására, biztosítják a nyugdíjak értékállóságát, és további 20,5 milliárd forint jut majd a nyugdíjprémiumra, (3,5 százalékot meghaladó GDP-növekedés esetén), a 13. havi nyugdíjak kifizetésére pedig 449 milliárd forint áll rendelkezésre.

Jövő év tavaszától az egészségügyi szakdolgozók bére eléri majd az orvosok átlagbérének 37 százalékát. A honvédek, rendőrök fizetésemelését, valamint a még nem ismert garantált bérminimum, és  minimálbér-emelés fedezetét is biztosítja a költségvetés - ismertette a miniszter.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés