Hirdetés

Orbán javított a mérlegén: ez a szövetségese végre nyert

Morvay Péter portré Morvay Péter

Az izraeli választásokon az előzetes eredmények szerint Benjamin Netanjahu győzött, akit a magyar miniszterelnök is támogatott. Két nappal korábban azonban egy másik szövetségese azonban veszített.

Mint arról beszámoltunk, a vasárnapi brazíliai elnökválasztáson nem sikerült újráznia a hivatalban lévő Jair Bolsonaro elnöknek, aki mellett pedig Orbán Viktor is kampányolt egy videóban. Bolsonaro azóta sem ismerte el nyilvánosan a vereségét, az országban pedig kamionosok útlezárásokkal tüntetnek a győztes Lula de Silva baloldali exelnök ellen.

Sikeresebben alakult a magyar miniszterelnök izraeli szövetségesének a kampánya. A Benjamin Netanjahu által vezetett nemzeti-jobboldali tömb az előzetese eredmények alapján többséget szerzett a keddi izraeli választásokon.

Netanjahu ezzel már harmadszor térhet vissza, mint kormányfő, ami nemzetközi rekordnak számít.

Harmadszor térhet vissza miniszterelnökként Netanjahu
Harmadszor térhet vissza miniszterelnökként Netanjahu

Esetében az is különleges, hogy ez már a 11. választás, ahol indul. Először 1996-ban választották meg, de akkor három év után elvesztette a hatalmat. 2009-ben tért vissza, és többszöri győzelem után 2021-ig volt hivatalban. 

Az elmúlt években több választást is tartottak Izraelben, mert nem sikerült stabil kormányt alakítani. 

Netanjahu másfél év ellenzéki lét után most ismét lehetőséget kaphat az izraeli kormány vezetésére.

A nemzeti-jobboldali koalíció 64-65 fős többséget szerezhet a 120-tagú izraeli parlamentben. Az eddigi kormányfő, Jair Lapid vezette többpárti szövetség most ellenzékbe kényszerül, hasonlóan az izraeli arab választók pártjaihoz.

Netanjahu győzelmi beszédében azt ígérte, hogy

 Izrael minden polgáráról gondoskodó nemzeti kormányt alakít majd.

Benjamin Netanjahu a választás napján is kampányolt
Benjamin Netanjahu a választás napján is kampányolt

A politikus a választás napján is bejárta az ország több pontját, kampányolt piacokon, szupermarketekben. Váratlanul becsöngetett egy olyan otthonba is, ahol egy elsőszavazó 18 éves fiatalember lakik, aki alaposan meglepődött, amikor kora reggel Netanjahu ébresztette.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés