Hirdetés

Orbán 19-re lapot húzott: Kirill is nyert

 portré

Véglegesítették az oroszok elleni 6. szankciós csomagot Brüsszelben. Közte az olajembargóról és az orosz pátriárkáról. Orbán 19-re lapot húzott, és nyert.

Sajtójelentések szerint a beutazási tilalom és vagyonbefagyasztás alá vonható személyek listájáról törölték Kirill pátriárkát, a magyar követelésnek megfelelően. Orbán Viktor szerint Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen - írja a Népszava.

Azok után, hogy az olajembargónál már a miniszterelnök kivívta Magyarország mentesítését.

A kormányfő nyilatkozatát sajtófőnöke, Havasi Bertalan juttatta el az MTI-nek csütörtök délután; eszerint Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással; ezek a döntések mindenkire kötelezőek.

A szankciós csomag legfontosabb része az olajembargó, amely az EU-ba irányuló orosz olajszállítások 90 százalékára vonatkozik. Magyarország, Csehország és Szlovákia átmenetileg kimarad az év végéig szakaszosan bevezetendő olajstopból, mert a három ország az embargó alól mentesített Barátság kőolajvezetéken kapja az orosz energiahordozót. A többi tagállam a nyersolajszállítást hat hónapon belül, a finomított termékek szállítását pedig az év végéig fokozatosan megszüntetik.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés