Hirdetés

Párizsi olimpia és Taylor Swift - online csalók gusztustalan trükkökkel hálózzák be az érdeklődőket

Garai Kitti portré Garai Kitti

A hamis olimpiai és Taylor Swift-jegyek a két legnagyobb online csalás, amellyel a fogyasztók idén valószínűleg találkoznak - figyelmeztetett a UK Finance.

A banki lobbicsoport jelentése szerint tavaly új csúcsra ugrott az úgynevezett "romantikus csalások" és vásárlási csalások áldozatául esett emberek száma. Ugyanakkor megjegyezték, hogy tavaly összesen a bűnözök 1,17 milliárd fontot loptak el, ami 4%-os csökkenés 2022-hez képest. 

A UK Finance szerint az online platformokkal való visszaélés továbbra is kiszolgáltatottá teszi az embereket. A szövetség éppen emiatt felszólította a technológiai vállalatokat, hogy tegyenek többet a csalások megállításáért. A fogyasztók tavaly 86 millió fontot veszítettek olyan vásárlási csalások miatt, amelyek során beleegyeztek, hogy fizetnek valamiért, amit soha nem kaptak meg - közölte az UK Finance, hozzátéve, hogy ez 28%-os növekedést jelent 2022-hez képest, és tavaly összesen több mint 156 000 ilyen csalás történt - írja a BBC

"Minden évben azt látjuk, hogy a csalások ciklusa az év során változik. Az olimpia és Taylor Swift a két legnagyobb példa az idei évre” - mondta Ben Donaldson, a UK Finance gazdasági bűnözésért felelős ügyvezető igazgatója. 

A Lloyds Bank például arra hívta fel a figyelmet, hogy Taylor Swift júliusi, Egyesült Királyságbeli turnéja előtt a rajongók már 1 millió fontot veszítettek a csaló jegyértékesítések miatt. A pénzintézetnél több mint 600 ügyfél jelentkezett azzal, hogy átverték. 

A UK Finance szerint a csalók gyakran meggyőzik az áldozatokat, hogy hivatalos oldal helyett banki átutalással fizessenek a termékekért, szolgáltatásokért, jegyekért. "Egy olyan nagy eseményekre, mint az olimpia, az Euro 2024, a Glastonbury vagy Taylor Swift koncertje, a jegyek gyorsan elfogynak, így az emberek gyakran az interneten keresnek jobb ajánlatokat, hogy ne maradjanak le. A bűnözők azonban ezt kihasználva próbálják rávenni az embereket arra, hogy olyan jegyeket vásároljanak, amelyek vagy hamisak, vagy nem is léteznek" - figyelmeztetett Andy McDonald, a UK Finance munkatársa.

A UK Finance éves jelentése némi előrelépést állapított meg a csalás elleni küzdelemben, amely - főleg a világjárvány óta - a leggyakoribb bűncselekmény az Egyesült Királyságban. A jelentés szerint az esetek száma 2022-hez képest 1%-kal, mintegy 2,97 millióra csökkent, és az esetek túlnyomó többségét a bankkártyákkal elkövetett csalások tették ki.

Az is kiderült a jelentésből, hogy a  jogosulatlan tranzakciókból eredő veszteségek tavaly 3%-kal, 708,7 millió fontra csökkentek, ami az UK Finance szerint az ügyfélellenőrzési gyakorlat javulásának köszönhető. A szakmai szövetség azt is megjegyezte, hogy az emberek kevesebb pénzt veszítettek olyan csalások miatt is, amelyek során a fizetéseket kell engedélyezni. Az ilyen veszteségek 5%-kal, 459,7 millió fontra csökkentek, mivel jelentősen visszaestek azok az esetek, amikor a bűnözők banknak vagy a rendőrségnek adták ki magukat. 

A jelentés szerint azonban tavaly rekordot döntött az úgynevezett "romantikus csalások" áldozatainak száma. Az ilyen esetekben elszenvedett veszteségek 17%-kal, 36 millió fontra nőttek, és esetenként átlagosan 10 kifizetést jelentettek. Ez a veszteség kétszerese a 2020-ban ugyanilyen típusú csalásoknál jelentett összegnek.

"Az ellopott pénzből súlyos szervezett bűnözést finanszíroznak, az áldozatok pedig gyakran szenvednek érzelmi károkat, mivel a csalás káros és manipulatív bűncselekmény” - mondta Donaldson. 

Idén októberben új szabályozás lép életbe, amelynek értelmében a brit pénzforgalmi szolgáltatóknak kártalanítaniuk kell a fizetési csalás áldozatává vált ügyfeleket. Ez alól a szabály alól azonban vannak kivételek. "A visszatérítési szabályok megváltozásával azt kockáztatjuk, hogy még több pénz kerül bűnözők kezébe, hacsak a technológiai és a távközlési ágazat nem tesz megfelelő lépéseket a platformjaikon és hálózataikon terjedő csalások megállítására” - magyarázta Donaldson.

Hogyan ismerjük fel és kerüljük el az átveréseket

Hivatkozás másolása
  • Mindig ellenőrizze a céget, amelytől vásárol.
  • Csak a helyszínen, vagy a promótertől, hivatalos ügynököktől vagy jól ismert jegyváltó oldaltól vásároljon jegyeket.
  • Az olyan keresőmotorok, mint a Google, nem mindig a legjobb hely a keresésre, mivel az illetéktelen jegyértékesítők hirdetésekkel vásárolhatják be magukat a listák élére.
  • Figyeljen a STAR logóra - ez azt jelenti, hogy az eladó tagja a Society of Ticket Agents and Retailers (Jegyértékesítő és Jegyértékesítői Társaság) szervezetnek, és a cég aláírta a szigorú irányadó előírások betartását.
  • Kerülje jegyvásárlásnál a banki utalással történő kifizetést, különösen, ha ismeretlen személytől vásárol. Hitelkártyával vagy az olyan fizetési szolgáltatásokkal, mint a PayPal, nagyobb eséllyel kaphatja vissza a pénzt, ha csalás áldozatává válik.
  • Óvakodjon a kéretlen e-mailektől, sms-ektől vagy hirdetésekkel, amelyekben hihetetlenül jó jegyárakat kínálnak - több mint valószínű, hogy az ilyen ajánlatok túl jók ahhoz, hogy igazak legyenek.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés