Hirdetés

Öld meg, de ne érj hozzá: gyilkos laposféreg terjed Európában

 portré

Szakértők figyelmeztetnek, vigyázni kell az un. pörölyfejű laposférgekre, amelyek nem csak elpusztítják a csigákat és az őshonos gilisztákat – de kockázatot jelentenek az emberre is, ha hozzáér a bőréhez.

A gyilkos férgek valós veszélyt jelentenek az őshonos fajokra – ráadásul neurotoxint közvetítenek, ez pedig roncsolja a bőrt és az idegszöveteket, neurológiai károsodást okoz. A kalapácsfejű laposférgek körülbelül 3 cm hosszúak. De apró méretük ellenére tévedés lenne úgy gondolni, hogy nem jelentenek veszélyt emberre és állatra. Elpusztítják a közönséges kerti rovarokat, köztük a csigákat és a gilisztákat, és invazív fajként átvehetik az uralmat.

Az ázsiai eredetű laposférgek megjelentek már Franciaországban, Olaszországban, Írországban, Angliában, és óhatatlanul terjednek a kontinensen - írja a Mirror

„Napközben kövek alá bújnak, nézze meg és ellenőrizze a cserepek alját, amikor növényeket vásárol. Ölje meg őket összenyomva vagy sóba ejtve. De ne érintse meg puszta kézzel, mert mérgük kársítja a bőrt” – intenek rá a szakemberek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés