Hirdetés

Durván megváltozott Európa térképe, megtörtént a határmódosítás

Garai Kitti portré Garai Kitti

Olaszország és Svájc megállapodott arról, hogy eltolják közös határaikat az Alpokban.

Az Olaszország és Svájc közötti határ egy részét el kell tolni, mivel a határt jelző gleccserek olvadnak. Ez újabb jele annak, hogy az emberek mennyire megváltoztatják a világot a bolygót felmelegítő fosszilis tüzelőanyagok elégetésével - írja a CNN. A két ország most megállapodott abban, hogy a határ az ikonikus Matterhorn-csúcs, az Alpok egyik legmagasabb csúcsának, a népszerű síparadicsomnak számító Zermattnak az alja alatt módosul.

Míg az országhatárokat gyakran fixnek tekintik, a svájci-olasz határ nagy részét gleccserek és hómezők határozzák meg. „A gleccserek olvadásával ezek a természeti elemek átalakulnak és újra meghatározzák az országhatárt” - áll a svájci kormány pénteki közleményében.

A határmódosításról még 2023-ban állapodtak meg, és a svájci kormány pénteken hivatalosan is jóváhagyta a kiigazítást. A jóváhagyási folyamat Olaszországban is folyamatban van. Amint mindkét fél aláírta, a svájci kormány szerint a megállapodást közzéteszik, és az új határ részleteit is nyilvánosságra hozzák.

Európa a világ leggyorsabban melegedő kontinense, és a gleccserekre gyakorolt hatás igen erőteljes, Svájcban ugyanis riasztó ütemben olvadnak. Az ország gleccserei tavaly térfogatuk 4%-át veszítették el, ami a második helyen áll a 2022-es rekordot jelentő 6%-os veszteség után. Ez a csökkenő tendencia nem mutatja a végét - mondta Matthias Huss, a svájci ETH Zürich-i egyetem glaciológusa és a GLAMOS, a svájci gleccserfigyelő hálózat igazgatója.

"2024-ben a gleccserek továbbra is nagy sebességgel veszítettek jeget, annak ellenére, hogy a tél sok havat hozott, amitől némi enyhülést vártak. Néhány gleccser szó szerint szétesik, a kisebb gleccserek eltűnnek” – mondta a CNN-nek.

Még a legambiciózusabb klímavédelmi intézkedések mellett is a világ gleccsereinek akár a fele eltűnhet 2100-ra. Ez pedig hatások egész láncolatát indítja el. A táj instabilabbá válik, hajlamosabbá a veszélyes földcsuszamlásokra és összeomlásokra. 2022-ben 11 ember vesztette életét, amikor egy gleccser összeomlott az olasz Alpokban.

A zsugorodó gleccserek komor felfedezésekhez vezetnek. Tavaly előkerültek egy hegymászó maradványai, aki 37 évvel korábban tűnt el a Matterhorn közelében túrázás közben. A gleccserek a visszahúzódásukkal az édesvízzel való ellátásban betöltött létfontosságú szerepüket is elveszítik, ami a hőhullámok idején súlyosbíthatja a hiányt.

Huss szerint a gleccserek olvadásának „egyik kis mellékhatása” az országhatárok eltolódása. De ha az emberek látják, hogy ez „közvetlenül érinti a világtérképünket”, az sokkal láthatóbbá teszi a felmelegedő világ hatalmas változásait - tette hozzá.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés