Hirdetés

Vádat emeltek egy 300 millió forintos költségvetési csalás ügyében

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Az OLAF vizsgálódott, az ügyészség vádat emelt.

A vádirat lényege szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2011-2012. évben több olyan – nagyobb részt uniós forrásokból megvalósuló – pályázati felhívást tett közzé, amelyeknek célja a hátrányos helyzetű térségekben történő gazdaságfejlesztés és munkalehetőség-teremtés támogatása volt.

Az egyik vádlott, egy informatikai szolgáltatásokat nyújtó cég képviselője 3 pályázatot is benyújtott, amelyekkel összesen 324 millió forint támogatást nyert el oly módon, hogy társai segítségével több ponton szándékosan megsértette a kiírási feltételeket, melyeket igyekezett leplezni.

Így például a ténylegesen budapesti megvalósulási helyszín helyett egy vidéki helyszínt jelölt meg, és előfordult olyan eset is, hogy a látszat erősítése érdekében egyik társa közreműködésével vidékre utaztatta a munkavállalókat, továbbá olyan alkalmazottakra is elszámolt támogatást, akik nem is dolgoztak a projekteken.

Emellett, ugyancsak társai segítségével, közbeiktatott cégekkel szerződéses láncokat alakított ki, annak érdekében, hogy elfedje a tényleges üzleti kapcsolatokat, illetve a projektek megvalósításához szükséges informatikai fejlesztések árát mesterségesen, indokolatlanul megnövelje, és ezáltal több támogatást tudjon igényelni.

A pályázati összegek csalárd elnyerése mellett egyes vádlottak az alvállalkozói láncokban fiktív számlákkal jogosulatlanul csökkentették a fizetendő áfát.

Az Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) vizsgálta a támogatásokat és ajánlással élt a Legfőbb Ügyészség felé, amelynek eredményeként a Fővárosi Főügyészség az ügyben nyomozást rendelt el, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal teljesített.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés