Hirdetés

55 éves lenne az amerikai Matuska Szilveszter, a politikai terrorista szörnyeteg

Morvay Péter portré Morvay Péter

Timothy McVeigh az oklahomai tömeggyilkossággal akart bosszút állni az amerikai kormányzaton.

Pontosan 2 évvel az amerikai apokalipszis, a wacói ostrom után 1995. április 19-én nem sokkal reggel kilenc óra előtt 

az amerikai hadsereg öböl-háborús veterán őrmestere, Timothy McVeigh

Az Öböl-háborús veterán bevallotta, hogy szándékosan akkor robbantotta fel az oklahomai irodaházat, amikor tele volt emberekkel
Az Öböl-háborús veterán bevallotta, hogy szándékosan akkor robbantotta fel az oklahomai irodaházat, amikor tele volt emberekkel

leparkolta bérelt furgonját az Oklahoma City központjában álló, kilenc emeletes Alfred P. Murrah nevű szövetségi irodaház előtt, majd nyugodtan távozott.

Tíz perc múlva, 9:02-kor a gázolaj, nitrometán, bányaipari robbantószer és műtrágya keverékéből álló több mint ezer kilogrammos pusztító rakománnyal megpakolt járműve felrobbant. 

Az óriási irodaház teljes homlokzata leomlott, 169 szövetségi hivatalnok és járókelő halálát, illetve több mint 650 amerikai sebesülését okozva. 

19 bölcsődés kisgyermek is életét vesztette az épületben működő napközi gyermekotthonban.

A merénylet máig az Egyesült Államok legnagyobb és legpusztítóbb hatású, amerikai állampolgár által elkövetett terrortámadása.

Timothy McVeigh 55 éve, 1968 április 23-án született, és az amerikai fiatalember sikeres katonai karriert követően megdöbbent, amikor az Öböl-háború után a nagyarányú haderőcsökkentés keretében leszerelték.

A kormányzattól McVeigh akkor ábrándult ki teljesen, amikor társával, Terry Nicols-szal együtt a televízóban nézték, ahogyan az amerikai hatóságok megostromolják a texasi Wacóban azt a központot, amelyben David Koresh és szektája elbarikádozta magát. 

A közel 100 áldozattal, köztük gyerekek halálával járó támadás nyomán McVeigh elhatáározta, hogy bosszút áll a „gyilkos zsarnoki korámányzaton”.

Két éven át készült a tettére, amelyet a wacói tragédia napjára időzített.

Az oklahomai épületet azért választotta célpontként, mert abban 16 különböző szövetségi szervezet irodája működött.

A veterán katona és bűntársai látványos és szimbolikus üzenetértékű bosszút terveztek a szövetségi kormányzat és különösképpen az érintett ügynökségek ellen. 

Nem McVeigh volt az egyetlen, aki terrortámadást készített elő, ilyen volt az Unabomber néven elhíresült Theodore Kaczynski, a magányos levélbomba-gyártó matematikus is. 

Timothy McVeigh-t még a merénylet napján elfogták, később halálra ítélték. 

33 évesen, 2001. június 11-én végezték ki méreginjekcióval.

A terrorizmusnak azonban ezzel nem szakadt vége, hiszen McVeigh kivégzése után pontosan három hónappal még pusztítóbb támadás érte Amerikát: 2001. szeptember 11-én az al-Kaida apokaliptikus méretű terrortámadás-sorozatot intézett az Egyesült Államok ellen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés