Hirdetés

Tudják ki lehet a Nemzet Sportolója? Mutatjuk

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Vaskuti Istvánt javasolják a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának.

A jelenlegi tagok közötti szerdai szavazásban kiválasztott Vaskuti István kenu kettes 500 méteren nyert olimpián 1980-ban, sportvezetőként pedig 2008 és 2016 között a nemzetközi sportági szövetség első alelnöke volt. Tízszeres világbajnok, tevékenykedett a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségében, 1998-tól a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Facebook-oldalára feltöltött videóban telefonon értesítette Vaskuti Istvánt, jelezve, hogy hét érvényes szavazattal választották meg új tagnak. "Nagyon értékesnek tartom azt, hogy a tagok maguk közé emeltek" - mondta Vaskuti István. Hozzátette, ez óriási dolog a sportág számára is.     Kajak-kenu versenyző még nem volt a Nemzet Sportolója. 

A Nemzet Sportolói exkluzív társaságában a birkózó Varga János tavaly decemberi halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből. A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tagra, akit a sportért felelős államtitkár terjeszt fel, majd a jelöltről a kormány dönt.

    Ki lehet a Nemzet Sportolója?

    Bővebben Bezárás

    A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet játszott a hazai sportéletben.     A Nemzet Sportolója jelenleg Balczó András, Jónyer István, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Faragó Tamás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés