Hirdetés

Jön a nyugdíjkatasztrófa Magyarországon, ez volt az utolsó felmérés

Morvay Péter portré Morvay Péter

Fenntarthatatlanná válhat a nyugdíjrendszer, és a gazdasági növekedést is akadályozhatja az ország népességének elöregedése.

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint a tavalyi népszámlálás előzetes adatai riasztó képet mutatnak, miszerint 9 millió 604 ezren vagyunk, ebből a 65 év felettiek száma 1 millió 995 ezerren vannak.

Mint arról korábban írtunk, a magas infláció miatt elkeserítő helyzetben vannak a magyar nyugdíjasok.

Az infláció elviszi a nyugdíjemelések reálértékét
Az infláció elviszi a nyugdíjemelések reálértékét Népszava

A kormányzat számára is fontos a megnyugtatásuk, ezért kaptak a nyugdíjasok levelet Orbán Viktortól.

2011 óta 464 ezerrel lettünk kevesebben. A 15-64 éves, aktív korúak létszáma jelentősen csökkent, a 0-14 éves korosztályé viszont növekedett az előző cenzus óta. 

Pest és Győr-Moson-Sopron vármegyében növekedett egyedül a lakosság száma erre lebontva, míg Békés vármegye hihetetlenül nagyot csökkent lélekszámban, innen 13 százalékos csökkenést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal. 

A hatvanas évek óta nem éltek olyan kevesen Magyarországon mint tavaly, ráadásul minden ötödik ember 65 évnél idősebb. Bár 25 százalékkal javult ugyanakkor a gyermekvállalási kedv 2011 óta, ez nem elég az elöregedés megállításához.ét.

A tervek szerint a mostani volt az utolsó népszámlálás, amelyet a hagyományos módszerrel tartottak Magyarországon. 

A következő ilyen eseményt már teljesen adminisztratív források felhasználásával szeretnék lebonyolítani, ez összehangban lenne a több országban már most is alkalmazott gyakorlattal.

Folyamatosan nő ugyanakkor a magyarországi önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma, egyre többen igyekeznek kihasználni az évi 20 százalékos adóvisszatérítés lehetőség.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés