Hirdetés

Nyugdíjemelés: százezer forinttal nő a nyugdíja néhány ezer időskorúnak

Garai Kitti portré Garai Kitti

A százezer forintos emelés csupán néhány ezer nyugdíjasra vonatkozik, sokan azonban 20 ezer forint plusz pénzben reménykedhetnek csupán.

Ahogy arról korábban a Naphíre is beszámolt, Orbán Viktor kedd délelőtt bejelentette, hogy január elsejétől 15 százalékkal megemeli a nyugdíjakat a kormány. Az mfor.hu most kiszámolta, hogy a 15 százalékos emelés mennyi pénzt jelent a nyugdíjasok számára. 

Mint írták: az átlagnyugdíj szintjén ez havi közel 27 ezer forintos többletet fog jelenteni. Ezzel pedig átlépi az átlag a lélektaninak is nevezhető 200 ezer forintot, 206 800 forint lesz az összeg.

Ugyanakkor megjegyezték, hogy a nyugdíjaknál is elválik egymástól az átlag és az úgynevezett medián értéke. A medián összege jelenleg 140 ezer forint körül mozog, a lap szerint ez az az összeg, aminél kevesebbet és többet is pont a nyugdíjasok fele kap. 

Így számításaik szerint a 140 ezer forintos nyugdíj esetében 21 ezer forintos emelés várható, egy 100 ezer forintos ellátásnál azonban havi szinten csak 15 ezer forinttal jut több a nyugdíjasoknak. 

Van, akinek százezer forinttal nő a nyugdíja

Hivatkozás másolása

A lap számításai szerint 690 ezer forintos havi nyugdíj esetén kicsivel több mint 100 ezer forintos emelés várható. Becslésük szerint ma Magyarországon körülbelül háromezer olyan időskorú van,  aki ekkora nyugdíjat kap. 

Jól látható tehát, hogy nominálisan ugyan jelentősebb összeggel emelkednek az ellátások januártól, mivel inflációhoz kötött a nyugdíjemelés módszertana, és akármilyen kellemetlen is leírni, valójában ezeket az összegeket biztosan el fogja vinni az árak emelkedése. Sőt, könnyen előfordulhat, hogy még ezeknél is többet - írták.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés