Hirdetés

Csodálatos hírt kaptak a nyugdíjasok: ekkora nyugdíjemelés jöhet

Garai Kitti portré Garai Kitti

A költségvetési tervezetből kiderült, hogy 6 százalékos nyugdíjemelés jöhet jövőre, és prémiummal is kalkulálnak.

A Portfolio azt írja, az éves átlagos inflációt jövőre 6%-ra várja a kormány, vagyis januárban a szokásos nyugdíjemelés is ekkora lehet. A jelenlegi 208 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva ez jövőre havi 12 500 forintnyi pluszt jelenthet, ami éves szinten 150 ezer forintnyi többletnyugdíj.

A kormány azzal számol, hogy a gazdasági növekedés várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja (4,1% lehet) és ha az államháztartás egyenlegcélja teljesül, akkor a nyugdíjasokat novemberben nyugdíjprémium is megilleti. A legmagasabb egyszeri összeg itt 12 ezer forint lesz várhatóan.

"Emellett a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátásban részesülők – a kormány külön döntése alapján – a nyugdíjprémiummal megegyező módon számított egyszeri juttatást kaphatnak" - áll a KöltségvetésiTanács véleményében. Ezek forrását – összhangban a 4,0 százalakosra tervezett gazdasági növekedéssel – céltartalék tartalmazza. 

Ugyancsak megvan a forrása a 40 év jogosultsági idővel rendelkezők nők részére a korhatár előtti öregségi nyugdíj igénybevételéhez. És szokás szerint várható a 13. havi nyugdíj kifizetése is jövő februárban, bár ezt a KT anyaga nem részletezi.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés