Hirdetés

Nagy a baj, egyre romlik a magyar nyugdíjasok egészsége

Garai Kitti portré Garai Kitti

Sokat romlott a magyar nyugdíjasok egészségi állapota az elmúlt évben. 

A Pénzcentrum friss kutatásából kiderült, hogy a magyar nyugdíjasok több mint a felénen romlott az egészsége tavalyhoz képest, és a legtöbben arra számítanak, hogy idén ez csak tovább fog romlani. 

A felmérésben résztvevő nyugdíjasok közül mindössze a válaszadók 4 százaléka válaszolta azt, hogy tökéletes a fizikai egészsége. További 26,9 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy csak néha küzd egészségügyi panasszal, 28,3 százalékuk pedig úgy érzi, hogy bár van némi gond az egészségükkel, de egyelőre még ez nem okoz problémát a mindennapjaikban. 

Bár 59,2 százalékuk érzi úgy, hogy nincs túl nagy gondjuk az egészségükkel, azonban a válaszadók 19,6 százaléka azt a választ jelölte, hogy mindennapi nehézséget jelent a rossz egészségügyi állapotuk. Arányuk pedig tavaly óta 16,4 százalékkal emelkedett. Azok aránya, akiknek mindennapi problémát jelent, hogy nehezen birkóznak meg az érzéseikkel, napi teendőikkel, 7,2-ről 8,9 százalékra nőtt.

Mindössze a válaszadók 2,6 százaléka számult be az egészsége javulásáról. 39,1 százalékuk nem tapasztalt változást, 57,5 százalék azonban úgy érezte, hogy az egészsége inkább vagy jelentősen romlott.

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók 32,3 százaléka az elmúlt egy évben több gyógyszert szedett, mint korábban. Ennek ellenére 59,1 százalékuk költött többet gyógyszerre 2023-ban.

Ezekben a megyékben a legjobb a magyar nyugdíjasok egészsége

Hivatkozás másolása

A felmérésből azt is megállapították, hogy a legegészségesebb magyar nyugdíjasok Csongrád-Csanád, Vas és Hajdú-Bihar vármegyékben élnek. A legtöbb betegeskedő nyugdíjas pedig Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Komárom-Esztergom vármegyékben él. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés