Hirdetés

Kilátástalan az idősek helyzete: a 13. havi nyugdíj sem menti meg őket

Garai Kitti portré Garai Kitti

Jól jártak februárban a nyugdíjasok, ugyanis a 13.havi nyugdíjnak köszönhetően dupla pénzből gazdálkodhatnak, azonban ez csak átmeneti állapot.

Bár a 13. havi nyugdíj sokat segít az idősek helyzetén, ám az Mfor cikke szerint ez az állapot nem tart sokáig. Ugyanis a lap azt írja, hogy az Árkosár-felmérés szerint februárban minden eddiginél többet, 36 440 forintot kellett fizetni egy bevásárlásért. Ez egyben azt is jelenti, hogy januárhoz képest alapesetben tovább romlott a nyugdíjasok helyzete, hiszen az egyhavi átlagos nyugdíj (206 701 forint), mindössze 5,6-szori beszerzést tenne lehetővé a januári 5,8 után. 

Megvizsgálták azt is, hogy egy nyugdíjas hányszor tud nagybevásárlást tartani, ha az egész 13. havi nyugdíjat még ebben a hónapban élelmiszerre költi. Akkor az Árkosárban szereplő 30 terméket 11,3 alkalommal tudnák megvásárolni az idősek. Megjegyezték azonban, hogy senki sem költi csupán élelmiszerre a juttatást. 

Kilátástalan a helyzet

Hivatkozás másolása

Egy évvel ezelőtt februárban - amikor először fizette ki a kormány a teljes 13. havi nyugdíjat - még 11,9 alkalommal fedezte volna az Árkosár beszerzését. Az idei csökkenés arra világít rá, hogy hiába a 15 százalékos év eleji nyugdíjemelés, hiába voltak tavaly év közben a nyugdíjkorrekciók, az árak emelését képtelen teljes mértékben lekövetni és fedezni az ellátások növelése.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés