Hirdetés

Bajba kerültek a nyugdíjas tanárok, ugrott a nyugdíjuk egy lejárt rendelet miatt

Nap Híre portré Nap Híre

Sokan nem is tudják, hogy bajba kerültek.

Mint ismert, a kialakult pedagógushiány miatt az iskolákban sok nyugdíjas tanárt foglalkoztatnak, azonban nemrég kiderült, hogy az ezt megengedő két rendelet augusztus 1-jével lejárt, és érvényét veszítette.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője az RTL-nek azt nyilatkozta, hogy gyakorlatban ez azt jelenti, hogy

már harmadik napja nem jár nyugdíj a közszolgálati munka mellett.

"Sőt, jogellenes maga a foglalkoztatás is, mert ismét érvényes az a kormányhatározat, amely nem teszi lehetővé, hogy a nyugdíjkorhatárt betöltött pedagógusokat foglalkoztassák" - emelte ki a szakértő. Ráadásul sokan nem is tudják az érintettek közül, hogy bajban vannak. Mint mondta, a PDSZ már többször is kérte a kormánytól, hogy módosítsák a két, még 2022 nyarán kihirdetett kormányrendeletet, ám erre nem került sor. 

Ez pedig azt jelenti, hogy az így foglalkoztatott nyugdíjas tanároknak a jelen állás szerint december 31-ig nem jár nyugdíj (akkor jogállásváltozás következik be). A lap kiemelte, hogy a helyzet a státusztörvény és más problémák miatt már e nélkül is égető, ősztől várhatóan tovább súlyosbodó tanárhiányt is még tovább tetézheti.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés