Hirdetés

Kiderült a titok: így kaphatnak több pénzt a nyugdíjasok

Nap Híre portré Nap Híre

Érdemes várni a nyugdíjba vonulással, jóval több pénzt kaphat az, aki kivár 2025-ig. A nyugdíj összegét ugyanis befolyásolja, hogy melyik évben történik az ellátás megállapítása.

Minden évben nagy dilemma, hogy a nyugdíjkorhatárt aktuálisan elérőknek érdemes-e az adott évben nyugdíjba vonulniuk, ugyanis a nyugdíj összegét befolyásolja az, hogy az ellátás megállapítása melyik évben történik.

Ha valaki 2024-ben megteheti, majd eldönti, hogy él a lehetőséggel, akkor az adott évi, vagyis most a 2024. évi szabályok szerint számítják az összeget. Ez egyfelől jó, hiszen 2025-ben részesül az éves januári nyugdíjemelésben, és a 13. havi nyugdíjban - írja a Blikkrúzs, hozzátéve, hogy jövő januártól 3,2%-os nyugdíjemelés várható, februárban pedig a 13. havi nyugdíj is érkezik. De nem ez az egyetlen, amin el kell gondolkodni.

"Idén is töretlenül folytatódni látszik az a trend, hogy a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ez nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíjra, hanem a nők kedvezményes nyugdíjára is érvényes összefüggés" - mondta el a Nyugdíjgurunak Farkas András.

Az elmúlt évek adataiból az látszik, hogy a valorizációs szorzó évről évre emelkedik, az idei például 14,2 százalékkal volt magasabb a tavalyinál, így ennyivel több járhat annak, aki vár a nyugdíjjal.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés