Hirdetés

Eltűnt több tízezer magyar nyugdíjas, titokzatos dolog van a háttérben

Nap Híre portré Nap Híre

Nemcsak a fiatalok költöznek külföldre, hanem a nyugdíjasok is.

Magyarországon már évek óta jellemző az elvándorlás a munkaképes korú lakosság körében. Sokan költöznek valamelyik nyugatabbra fekvő európai országban, közülük pedig sokan vannak olyanok, akik megtalálják kint a számításaikat, letelepednek és családot alapítanak. A kivándorlás 2023-ban is rekordméretet öltött: a KSH adatai szerint egyetlen év alatt 33 700-an vándoroltak ki Magyarországról, ami megdöbbentően magas szám az elmúlt tizennégy év ismeretében. 2010-ben még  7318-an mentek ki az országból, az eddigi csúcs pedig 2015 volt, akkor 32 852-en. 

A fontosabb célországok még mindig Ausztria, Németország és Nagy-Britannia, de utóbbi népszerűsége 2015 óta csökken. Tavaly már csak 900-an vándoroltak ki a britekhez, miközben a szomszédos osztrákokhoz 15 600-an költöztek ki. Közben lassan, de folyamatosan emelkedik azoknak a száma és aránya, akiknek a Magyar Államkincstár külföldre folyósítja az öregségi nyugdíját, vagy más ellátását. Ennek egyik oka az, hogy a külföldön élő magyarok egy része, pontosan 49 400 fő magyarországi nyugdíjra is jogosult, mert korábban itthon is dolgozott - derül ki a Pénzcentrum cikkéből.

Az adatok alapján azonban egyértelműen látszik, hogy a külföldre irányuló utalások tendenciája meredekebben emelkedik, mint azt a nyugdíjas korba lépő, külföldön élő állampolgárok száma indokolná. Ausztriába 4971 főnek utalt nyugdíjat a kincstár 2024 januárjában, ez a külföldre utalások 10 százaléka. A MÁK adatai szerint az utalások több mint harmada Németországba megy.

A másik oka, - bár erre még nyilvános kutatás nem készült -  hogy egyre több nagyszülő dönt úgy, hogy kiköltözik a család után, hogy aktívan részt vehessenek az unokák életében. A nyugdíjasok ráadásul sokkal mobilabbak, nem köti őket egy adott településhez a munkahelyük, szabadabban mozognak és sokan szeretnek utazni is.

2023-ban már mintegy 430 ezer magyar újszülött látta meg a napvilágot valamely másik országban, ez a szám tíz évvel ezelőtt még csak 290 ezer körüli volt. Ez az adat azért is elgondolkodtató, mert a Magyarországon született gyermekek száma évről évre csökken, tavaly 85 200 baba született egész évben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés