Hirdetés

Nincs pénzük a nyugdíjasoknak: Van olyan, aki a gyógyszeren spórol

Garai Kitti portré Garai Kitti

Mint ismert, Orbán Viktor hétfőn jelentette be, hogy a 15 százalékkal megemeli a nyugdíjakat a kormány januárban. Azonban ez az emelés sem lesz elegendő, hiszen a nyugdíjasok által vásárolt termékek, szolgáltatások ára az általános inflációnál nagyobb mértékben nőtt. 

Egy budapesti nyugdíjas arról számolt be az ATV Híradónak, hogy az ég világon semmit sem vesz magának, ugyanis a férjével együtt kétszázezer forintból gazdálkodik egy hónapban. 

A nyugdíjasok a nagyobb vesztesei a magas inflációnak

Hivatkozás másolása

"Ebben a hónapban és a megelőző hónapokban azt láttuk, hogy a nyugdíjas kosárral számított infláció mértéke magasabb mint az általános infláció” – fogalmazott Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanács elnöke. Mint mondta, vannak olyan nyugdíjasok, akik arról számoltak be, mielőtt megérkezik a nyugdíj, már egy héttel korábban nem szedik a gyógyszereiket.

Magyarországon egymillió olyan nyugdíjas él, akinek 170 ezer forintnál is kevesebb a nyugdíja, és több százezer, akié a százezer forintot alig éri el, vagy el sem éri. S míg eddig a nyugdíj harminc százalékát költöttek élelmiszerre és energiára, ma már ez az arány sokkal magasabb. 

"Az élelmiszerek és a háztartási energia együtt körülbelül tíz százalékponttal növelte az árak emelkedése miatt tíz százalékkal növelte azt a hányadot amit erre költenek" - mondta egy egyetemi tanár, Katona Tamás, aki szerint a legfontosabb az lenne, ha a kormány a legalacsonyabb nyugdíjakat nem tizenöt százalékkal, hanem minimum a nyugdíjas infláció mértékével emelné.

A nyugdíjtanácsadó, Béres Marcell úgy fogalmazott: egyre többen költenek nyugdíj célú megtakarításokat, ugyanis félnek, mert a nyugdíjnak a vásárlóértéke folyamatosan romlik. A szakértő szerint ugyanakkor pozitív fejleménynek mondható, hogy ma már fiatalabban kezdik az emberek az előtakarékosságot.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés