Hirdetés

Nagyon rossz hírt kaptak a nyugdíjasok, veszélyben van a megélhetésük

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Ennek a hírnek senki sem fog örülni, a hitelminősítők megkongatták világszerte a vészharangot. 

Világszerte egyre nehezebb helyzetbe hozza az országok költségvetéseit az elöregedő népesség. Több hitelminősítő is arra figyelmezetett az elmúlt hónapokban, hogy a demográfiai adatok romlása tovább ronthatja sok állam szuverén adósságának minősítését, s az emelkedő kamatlábak tovább rontanak a helyzeten. Megkongatták a vészharangot és hangsúlyozták, hogy komoly reformok nélkül sok állam veszélyben van.

A bankok arra hívták fel a figyelmet, hogy a múltban a demográfia közép- és hosszú távú szempont volt a hitelminősítések kialakításánál. Most azonban a jövő itt van, és már most sújtja a besorolásokat.

A demográfiai folyamatok lassan alakulnak, azonban a probléma egyre sürgetőbbé válik. Sok országban már most jelentkeznek a kedvezőtlen hatások

- mondta Edward Parker, a Fitch szuverén és szupranacionális államokkal foglalkozó globális kutatási vezetője. Ők a múlt hónapban rontották le Franciaország hitelminősítését arra hivatkozva, hogy Emmanuel Macron elnök reformprogramja megrekedhet - írja a Napi.

A szakemberek szerint jelenleg az a probléma, hogy a hitelfelvételi költségek emelkedése súlyosbítja mind a munkaképes korú népesség változásainak növekedésre gyakorolt kedvezőtlen hatását, mind pedig a növekvő egészségügyi és nyugdíjszámlák államháztartási terheit. Ez komoly hatással van többek között az Európai Unió tagállaminak államadósságaira.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés