Hirdetés

Itt a bejelentés: rendkívüli hírek érkeztek a nyugdíjról

Nap Híre portré Nap Híre

Döntött a kormány. Ugyan korábban a kabinet elvállalta a nyugdíjrendszer megreformálását az Európai Bizottság előtt helyreállítási pénzekért, ám a Pénzügyminisztérium legfrissebb jelentése szerint ez nem valósul meg.

Az Európai Bizottság egy helyreállítási alapot hozott létre azoknak a tagállamoknak, amelyek vállalták, hogy különféle reformokat hajtanak végre, cserébe pedig a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi kárainak helyreállítására pénzt kapnak, ha a dokumentumban vállaltakat teljesítik. Összesen kilenc pontot határoztak meg, melyek közül az egyik a „Demográfia és köznevelés” címet viseli: ebben foglalkoznak a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának és megfelelésének javításával – írja a Blikk a Népszava alapján. 

Ahhoz, hogy a vállalásokat három szakaszban, 2025. március 31-ig hatályba léptessék, a jogalkotási folyamatoknak már el kellett volna kezdődnie. Az első lépés egy független nemzetközi szakértői csoport jelentése volt, amely 2023. december 31-i határidővel elkészített egy dokumentumot a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósági kihívásainak kezelését célzó szakpolitikai lehetőségekről. Ezt a világ 38 országát tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD készítette el.

A következő lépés szerint idén június 30-ig kellett volna megvitatni a kormány által létrehozott munkacsoport jóváhagyásával elfogadott szakpolitikai javaslatokat a gazdasági és szociális partnerek részvételével. Ez azonban okafogyottá vált. A lap megkeresésére a Pénzügyminisztérium azt közölte, a kormány nem tervez változást a nyugdíjrendszerben, ám a nyugdíjak értékállóságát megőrizi, a 13. havi nyugdíjakat kifizeti. Kiderült: az Európai Bizottság „nyomására” felkért szakértő javaslataival a kormány nem ért egyet, azokat nem támogatja. Vagyis nem lesz semmilyen reform a rendszerben.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés