Hirdetés

Minden részlet kiderült a novemberi nyugdíjemelésről

Nap Híre portré Nap Híre

Sokak szerint már akár a következő napokban bejelenthetik a novemberi nyugdíjemelés részleteit.

A Portfolio arról számolt be, hogy a nyugdíjemelés az államnak nagyjából 200 milliárd forintba fog kerülni, ami a már felborult költségvetést még rosszabb helyzetbe hozhatja. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten tartott Kormányinfón például úgy fogalmazott, hogy a kormány a nyugdíjkorrekció mértékéről már szeptember végén döntést hozhat. 

Az is világos, hogy az egész éves infláció mértéke idén 15 százaléknál is magasabb lesz, ami a kormán yeredeti várakozása volt és amilyen mértékben mgemelték januárban a nyugdíjakat. Az elemzők szerint 17,6 és 17,9 százalék között alakulhat a 2023-as infláció mértéke.

A portál kiemelte azt is, hogy az idei év trendje az volt, hogy a nyugdíjas infláció 1-1,5 százalékponttal magasabb volt minden hónapban, mint az általános pénzromlási ütem. Vagyis ha ezekből a fenti paraméterekből indulunk ki, akkor könnyen lehet, hogy idén éves szinten a nyugdíjas infláció mértéke 18,5-19 százalék lehet.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint az éves nyugdíjas infláció magasabb lehet az általános inflációnál idén, valahol 18,7-19,2 százalék körül. Ez azt is jelentené, hogy a nyugdíjasok akár 4,2 százalékos pótlólagos emelésben részesülhetnek november. A szakértő ugyanakkor hozzátette, hogy egyetlen előzetes becslés sem köti a kormányt, de feltehetően legalább 2,5 százalék, legfeljebb 3,5 százalék korrekcióra számítani lehet.Egyes nyugdíjas szervezetek pedig 3,5-4 százalékos mértékkel számolnak. 

A medián nyugdíj összege 186 ezer forint, míg az átlagnyugdíj összege 208 ezer forint. Ha az előbbire vetítjük a 4,2 szézalékos pótlólagos emelés mértékét, akkor havi 7800 forint plusz jön ki, ha utóbbira, akkor 8700 forint adódik. Vagyis novemberben egy összegben az átlagnyugdíjat kézhez kapó időskorú 96 ezer forintnyi egyszeri juttatásban részesülhet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés