Hirdetés

Lesújtó hír jött a magyar nyugdíjakról

Garai Kitti portré Garai Kitti

Rengeteget romlott a nyugdíjasok anyagi helyzete, és sok időskorú arról számolt be, hogy a 15 százalékos emelés sem segítette át őket a nehézségeken. A legtöbbben ráadásul arra számítanak, hogy még rosszabb lesz a helyzet.

A Pénzcentrum felmérést végzett a nyugdíjasok között, amit összesen 6423 időskorú töltött ki, köztük olyanok is, akik az ellátás mellett még dolgoztak is. A felmérésnek azonban lesújtó eredménye született: a legtöbb nyugdíjasnak romlott az anyagi helyzete tavaly. 

Minden hatodik nyugdíjas úgy válaszolt, hogy jelenleg hónapról hónapra anyagi gondokkal küzdenek. 2022-ben is nagy volt az arányuk (13,2 százalék), de a változás jelentős (16,9 százalék). Azoknak az aránya is nőtt, akik éppen kijönnek a jövedelmükből, de félretenni már nem tudnak (37,7 százalék).

Az idősek 27,9 százalékának jelentősen romlott az utóbbi évben az anyagi helyzete, és további 40,8 százaléknak inkább romlott. Vagyis csaknem 70 százalékuk él most rosszabbul, mint 2022 előtt, pedig már a koronavírus időszakában is sok nyugdíjasnak romlottak a körülményei.

Pesszimisták a nyugdíjasok

Hivatkozás másolása

A válaszadók mindössze 6,8 százaléka bízik abban, hogy javul az anyagi helyzete, ezzel szemben 57,2 százalékuk úgy gondolja, hogy még nehezebb időszak vár rá. 

A nyugdíjasok több indokot is felhoztak az anyagi helyzetük romlására, köztük a rekordinflációt, az üzemanyagárakat, valamint a rezsi és a gyógyszerek drágulását. 

Sok nyugdíjas válaszadó kiemelte, hogy az alapvetően is kisebb - például 100 ezer forint alatti - nyugdíjuk esetében a 15 százalékos emelés nem segített sokat az anyagi helyzetükön.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés