Hirdetés

Óriási baj van a magyar nyugdíjakkal, szomorú a jövőkép

Nap Híre portré Nap Híre

A középkorúak nagy része arra számítan, hogy 69 évesen mehet csak nyugdíjba, és sokan gondolják úgy, hogy nem fognak tudni megélni abból a pénzből, amit az állam ad majd nekik nyugdíjként.

A K&H a második negyedéves felméréséből kiderült, hogy a 30-59 évesek túlnyomó része, 86 százaléka fontosnak tartja az öngondoskodást. A megkérdezettek úgy látják, hogy a jelenlegi 65 évvel szemben 69 év lesz a jövőben várható jogszabályban megszabott nyugdíjkorhatárt. Ha viszont rajtuk múlna és nem a nyugdíjkorhatárra vonatkozó előíráson, akkor már 57 évesen nyugdíjba vonulnának.

Azok a válaszadók, akik számítanak állami nyugdíjra, 63 százalékos arányban úgy vélik, főleg ebből a juttatásból kell majd megélniük, míg 10 százalék azoknak a száma, akik úgy vélik, egyáltalán nem kapnak nyugdíjat az államtól. Azok, akik számítanak állami nyugdíjra, 28 százalékban érzik úgy, hogy meg fognak tudni élni belőle, ám ezen belül csak 3 százalék válaszolta azt, hogy ez a kényelmes megélhetéshez is elég lesz.

A válaszadók 59 százaléka rendszeresen takarékoskodik, ezen belül 31 százalékuk minden hónap elején tesz félre, 18 százalékuk a hónap végén megmaradó összeget tartalékolja, 10 százalékuk pedig alkalmanként spórol. A megtakarítással rendelkezőknek a második negyedév végén átlagosan 2,2 millió forintos tartalékuk volt, szemben az egy évvel korábbi 2,4 millió forinttal. Budapesten az átlagos megtakarítás 3 millió forint, míg a községekben 900 ezer forint - írja az Infostart.

A felmérésben résztvevők közül tízből majdnem nyolcan arra számítanak, hogy a pénzkereset miatt nyugdíjas korukban is dolgozni fognak. Ezt leginkább a nők és az alacsonyabb végzettségűek érzik így.

Korábban a naphire.hu már megírta, hogy mivel magyar társadalom az elöregedés felé halad, ezért fontos lenne, hogy a nyugdíjrendszeren is változtassanak. Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjelemzője korábban úgy nyilatkozott, hogy számításai szerint 2030-ban már indokolt lehet a 66 éves nyugdíjkorhatár, 2040-re a 67 évet is elérheti, 2050-re pedig a 70 éves korhatár is eljöhet. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés