Hirdetés

Rossz hír érkezett a nyugdíjkorhatárral kapcsolatban

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Franciaországban az elnök súlyos társadalmi feszültséget okozott, amikor bejelentette, hogy 65 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt az országban. A hírre a szakszervezetek sztrájkot hirdettek, amit utcai megmozdulások kísértek.

Magyarországon 2010 óta fokozatosan 65 évre emelték fel a nyugdíjkorhatárt. Az elemzések szerint az intézkedések miatt legfeljebb csak közép- vagy hosszútávon fenyegető a veszély, hogy tovább emelik ezt a határt. Az elemzések szerint 2030-ban okozhat majd ismét gondot a nyugdíjkorhatár a magyar társadalombiztosításnak - írja a 168.hu.

A kormány eközben újfent bevezette a 13. havi nyugdíjat, és a szociális hozzájárulási adó (egykori TB járulék) mértékét is jelentősen csökkentette. Ez a politika pedig a források hamarabb történő kimerüléséhez is hozzájárulhat.

A probléma ráadásul az Európai Unióban az egyik legsúlyosabb, hiszen a 100 aktív korú dolgozóra jutó nyugdíjasok száma Magyarországon is tartósan 30 fő fölé került. A nyugat-európai országok többségében, így nálunk is, 2060-ra ez a szám már 50 fölött lehet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés