Hirdetés

Elkeserítő helyzetben vannak a magyar nyugdíjasok

Nap Híre portré Nap Híre

Hiába az emelés, az infláció minden számítást keresztül húzott.

Hihetetlenül nehéz helyzetbe kerültek a magyar nyugdíjasok - írja az mfor.hu

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése alapján ugyanis őket viseli meg a legjobban a brutális áremelkedés. A nyugdíjasok fogyasztói kosara ugyanis 27,4 százalékos volt januárban.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy most volt zsinórban a 8. hónap, hogy a nyugdíjas infláció mértéke meghaladja az általános inflációét. 

Ez azért is történhetett meg, mert a nyugdíjasok leginkább élelmiszerre és lakhatásra költenek - az áremelkedések ezt a két területet érintették a leginkább. Az élelmiszerek 44, a háztartási energia pedig 52,4 százalékkal drágult januárban.

Bár a kormány tavaly még hihetetlen mértékű nyugdíjemelésként harangozta be, hogy 15 százalékkal megnövelte a nyugdíjakat, a 27,4 százalékos inflációval összehasonlítva az idősek még így is kevesebb terméket és szolgáltatást tudtak fedezni a járadékukból, mint egy évvel korábban az akkor még kisebb mértékű nyugdíjból.

Ha az infláció így marad, a kormánynak valószínűleg muszáj lesz hozzányúlnia a nyugdíjakhoz és újabb emelést végrehajtani.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés