Hirdetés

Kiderült valami a magyar nyugdíjakról, bajban vannak a nők

Nap Híre portré Nap Híre

Itt vannak a friss adatok.

Ezek szerint nyugdíjban vagy egyéb nyugdíjjellegű ellátásban Magyarországon 2 millió 423 ezer fő részesült 2024 elején, a jogosultak 76 százaléka korbetöltött öregségi nyugdíjat kapott. A teljes népesség 25,3 százalékát teszik ki az ilyen ellátásra jogosultak - ez az arány emelkedést jelent a 2022-es 25,1 százalékos arányszám után. Ezzel egy 11 éves javuló trend akadt meg, és elindult a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát alapvetően meghatározó eltartotti arány emelkedése - írta a Portfolio a KSH friss adatai alapján.

Emellett kiderült, hogy kétszer annyi férfi kap havi 600 ezer forint feletti összeget, mint nő. 

Népességarányosan a legkevesebb ellátott Pest vármegyében, a legtöbb Tolna vármegyében volt. Az öregségi nyugdíjasok aránya az ellátottak közül Budapesten volt a legmagasabb (89 százalék), Győr-Moson-Sopron vármegyében 85, Fejér, Veszprém, Pest, Zala és Vas vármegyében 84 százalék körül alakult, ugyanakkor Tolna vármegyében volt a legalacsonyabb (76 százalék).

A nyugdíjban és egyéb ellátásban részesülők 2024 januárjában, a nyugdíjemelést követően átlagosan 211 819 forintot kaptak teljes ellátásként (a fő és a kiegészítő ellátás együttes összege), 11 százalékkal többet, mint az előző évben. Az öregségi nyugdíj átlagos összege 230 940 forintot tett ki, a férfiak ellátása – összefüggésben a jellemzően hosszabb szolgálati idővel és a magasabb keresettel – több mint 36 ezer forinttal meghaladta a nőkét.

Minden ötödik öregségi nyugdíjas járandósága meghaladta a 300 ezer forintot. A legmagasabb, 600 ezer forint feletti havi nyugdíjkategóriába 8052 nő és 15825 férfi tartozik.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés