Hirdetés

Itt vannak a számok, ennyivel nőhet hamarosan a nyugdíj

Nap Híre portré Nap Híre

A szakértő szerint novemberben már az emelt összeget folyósíthatják.

Már többször is írtunk arról, vajon lesz-e nyugdíjkorrekció, és ha igen, akkor milyen mértékű. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Tranzit Fesztiválon ismertette a friss előjelzést a várható inflációról. Ezek alapján éves átlagban a 17,5 százalékot is meghaladhatja az infláció idén, és ha így lesz, akkor egy átlagos nyugdíjas 51 forinttal kaphat többet novemberben a visszamenőleges korrekció miatt. 

A Pénzügyminisztérium korábban azt közölte, ha az éves infláció magasabb lesz az év elején becsült 15 százaléknál, akkor idén ősszel is lesz nyugdíjkorrekció januárig visszamenőleg. Egyes számítások szerint akár 3,5 százalékos nyugdíjkorrekcióról is dönthet a kormány. 

Farkas András nyugdíjszakértő úgy kalkulál, hogy a nyugdíjasinfláció elérheti a 18 százalékot, adott esetben akár 18,5 százalékig is emelkedhet. 

Januárban 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, így a kormány által előrejelzett infláció (17,5 százalék) alapján 2,5 százalékkal, míg a nyugdíjasinfláció alapján akár 3-3,5 százalékkal is emelkedhet a nyugdíjak összege.

"Mindez azt jelenti, hogy novemberben már az emelt összeget folyósíthatják a nyugdíjban, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek, továbbá visszamenőlegesen az év elmúlt 10 hónapjára, illetve a 13. havi nyugdíjra is megkapják a pótlólagos nyugdíjemelési különbözetet"

– mondta a szakértő a Növekedés.hu-nak

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés