Hirdetés

Itt a rossz hír a 13. havi nyugdíjról

Nap Híre portré Nap Híre

Bár sokan várják, a szakértő szerint mégsem ez a megoldás a szépkorúak számára, hiszen sokak nyugdíja még a 100 ezer forintot sem éri el.

A héten utalják a nyugdíjasok számára a 13. havi nyugdíjat, amit rengetegen várnak, ám a szakértő szerint mégis rossz a rendszer - írja az atv.hu.

Alapjaiban kellene változtatni a mostani szabályozáson, a nyugdíjasok egy jelentős részének a nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot - ők körülbelül háromszázezren lehetnek. Ráadásul idén az élelmiszer és a rezsi ára is az egekben van, az infláció borzasztóan megnövekedett.

Farkas András szakértő azt mondta, nagyjából nyolc százalékos további nyugdíjemeléssel ér föl a 13. havi nyugdíj éves hatását tekintve. Az idősek fogyasztói kosarának alapjait viszont a 2 évvel korábbi adatok adják.

“Egy mai nyugdíjasnak, akármekkora is a nyugdíja, annak ma már több, mint a felét elkölti élelmiszerre. A mérések szerint a két évvel ezelőttinél csak a 30 százalékát költötték el élelmiszerre. Aztán közben, hogy megugrott az energiaár is hatvan hat százalékkal most a legutolsó mérések szerint, ez nyilvánvalóan újra csak azt jelenti, hogy a nyugdíjak egyre nagyobb részét a háztartási energiára költik el a nyugdíjasok és így már mindjárt nem annyira szép a kép” - fogalmaz a szakértő. Szerinte a nyugdíjemelési rendszerbe különleges szolidaritási emelési konstrukció kellene.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés