Hirdetés

A szomszédban megéri nyugdíjasnak lenni: 330 ezer forint lesz az átlagnyugdíj

Garai Kitti portré Garai Kitti

A szlovén kormány több intézkedést is hozott, hogy megvédjék az embereket az energiaválságtól, és enyhítsék a megélhetési költségeket. A szlovén kormány csütörtökön ülésezett, ahol megszületett a döntés: november 1-től megemelik a nyugdíjat, 30 millió eurós támogatást nyújtanak az idősotthonok számára, és korlátozzák a távfűtés díját. 

Luka Mesec munka- és családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatóján elmondta: nemcsak februárban, hanem idén novemberben is indexálják a nyugdíjakat, jelen esetben ez 4,5 százalékos növekedést jelent.

Szlovéniában az átlagnyugdíj 777 euró (316 ezer forint), novemberben pedig 35 euróval (mintegy 14 ezer forinttal) megemelik - jelentette be a tárcavezető, hozzátéve, hogy ez az államnak évi 22-25 millió eurójába kerül.

Hivatkozás másolása

A kabinet az idősotthonokat is segíti, erre a célra 30 millió eurót különített el. Támogatják az étkezés, az áramszolgáltatás és a fűtés költségeit, 12 millió eurót pedig a személyzet költségeire irányoztak elő - közölte Luka Mesec. Megjegyezte: a magas élelmiszer- és energiaárak miatt az idősotthonok 30 százalékkal emelték volna a díjaikat, a kormány ezt most 4,5 százalékra korlátozta.

Mesec bejelentette, hogy a kormány tervezi a minimálbér megemelését is, amelyet az idén hozzáigazít a minimális megélhetési költségekhez, 2023-ban pedig az éves inflációs rátához. A jelenlegi nettó 778 eurós minimálbér az idén 804 euróra, jövő évtől pedig 850 euróra emelkedne - mondta Mesec.

Bojan Kumer infrastrukturális miniszter az ülés után arról számolt be, hogy november 1-től maximálják a távfűtés díját, és a kedvezményes árakat kiterjesztik az óvodákra, az iskolákra és az egészségügyi intézményekre is. A rendelet a földgázt használó távfűtési rendszerekre vonatkozik, úgy, hogy a felhasznált földgázra árplafont határoztak meg, amely 73 euró megawattóránként (MWh), a 150 eurós piaci ár helyett - írta a privatbankar.hu.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés