Hirdetés

Nézze, mennyivel nő a magyar politikusok fizetése 2023-ban

Garai Kitti portré Garai Kitti

A parlamenti képviselők legalább 230 ezer forintos fizetésemelésre számíthatnak, míg Orbán Viktor, Kövér László és Novák Katalin fizetése még nagyobb mértékben emelkedhet.

Már évekkel ezelőtt elfogadták azt a törvénymódosítást, amely kimondja, hogy a parlamenti képviselők alapfizetését az előző évi átlagbér háromszorosában kell meghatározni. Eszerint a jutattások automatikusan nőnek vagy csökkennek az előző év alakulása szerint. 

A legfrissebb, szeptemberi bérekre vonatkozó számok azt mutatják, hogy akkor a bruttó átlagkereset 17,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Hasonló növekedést várnak a szakértők is, GKI Gazdaságkutató Zrt. elemzése úgy számol, hogy az idei teljes évben 17,7 százalékkal nőnek majd a fizetések, bruttó 438 800 forintról nagyjából bruttó 516 467 forintra.

Ez azt jelenti, hogy az idei 1 millió 316 ezer forintos képviselői alapbér 2023 márciusától nagyjából bruttó 1 millió 549 ezer forintra nő. Ez legalább 230 ezres emelést jelenthet, ám a legtöbben még többel számolhatnak, ugyanis ebben az összegben még nincs benne a bizottsági tagoknak, valamint egyéb tisztségeket betöltőknek járó egyéb jutattások. 

Ha valaki egy parlamenti bizottság tagja, akko az alapbér 1,2-szeresét viheti haza, azaz márciustól (több mint 270 ezer forintos növekedés után) nagyjából 1 millió 860 ezer forintot. A két bizottsági helyet is betöltő képviselők bére több mint 300 ezer forinttal nőhet, és csaknem 2 millió 170 ezer forint lehet havonta - írja az RTL.

Orbán Viktor fizetése is nőni fog

Hivatkozás másolása

Orbán Viktornak nemcsak a képviselői alapbér jár, hanem a házelnöki tiszteletdíjjal megegyező összeg is, amely az alapjutattás 2,7-szerese. A miniszterelnök fizetése így a mostani 4 millió 870 ezer forintról bruttó 5 millió 727 ezer forintra nőhet, ami bruttó 857 ezer forintos emelésnek felelne meg.

Kövér László és Novák Katalin is számíthat béremelkedésre

Hivatkozás másolása

A 17,7 százalékos átlagbér-emelkedéssel számolva a házelnök tiszteletdíja 4,2 millió forintra nőhet a jelenlegi, 3,5 millió forintról, a köztársasági elnök pedig 4,6 milliós fizetésre számíthat 2023-ban.

A Naphíre korábban arról is írt, hogy az Aldi Magyarország dolgozóinak is emlkedik a bére: a vállalat januártól 10 százalékkal növeli az értékesítési, logisztikai és irodai munkakörökben dolgozók fizetését. Az Aldi egyébként egy év alatt már harmadszorra döntött béremelés mellett, így a legtöbb dolgozó bére egy év leforgása alatt 26-37 százalékkal emelkedett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés