Hirdetés

Netanjahu: “Ez a háború ideje”

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszautasítja a gázai tűzszünetre irányuló felszólításokat.

Benjámin Netanjahu
Benjámin Netanjahu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn világossá tette, hogy Izrael nem járul hozzá a gázai tűzszünethez, párhuzamot vonva az Egyesült Államok álláspontjával az 1941-es Pearl Harbor-i és a 2001. szeptember 11-i támadások után.

„Szeretném világossá tenni Izrael álláspontját a tűzszünetet illetően. Ahogy Pearl Harbor bombázása, vagy a szeptember 11-i terrortámadások után az Egyesült Államok sem egyezett bele a tűzszünetbe, úgy Izrael nem fog beleegyezni abba, hogy az október 7-i szörnyű támadások után beszüntesse a Hamász elleni harcot” – mondta a CNN tudósítása szerint.

„Ha tűzszünetre szólítanak fel, vagy felszólítják Izraelt, hogy adja meg magát a Hamásznak, adja meg magát a terroristáknak, adja meg magát a barbárságnak, ez nem fog megtörténni” – tette hozzá.

Netanjahu azt is nyilatkozta, hogy bár a Biblia úgy fogalmaz, hogy eljött az ideje a békének, ő most mégis azt mondta: „Ez a háború ideje”.

Arra a kérdésre, hogy fontolóra vette-e a lemondást, Netanjahu azt mondta, az egyetlen dolog, amit lemondatna, az a Hamász.

„A történelem szemeteskukájába fogjuk tenni őket. Ez a célom. Ez az én felelősségem” – fűzte hozzá.

Eközben a Hamász szóvivője hétfőn azt mondta, hogy Izrael nem tudott belépni Gázába, "kivéve egyes korlátozott területet", és "katasztrofálisnak" nevezte az enklávé humanitárius helyzetét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés