Hirdetés

Baj van: Rengeteg népszerű üzlet bezárását jelentették be

Garai Kitti portré Garai Kitti

Nagy-Britanniában több tucatnyi üzletlánc zár be a megélhetési válság, a makacsul magas infláció és az energiaköltségek miatt. A Sun arról ír, hogy néhány üzlet helyére vadonatúj boltok jönnek, azonban nagyon sok el fog tűnni.

A brit egészségügyi és szépségápolási kiskereskedelmi és gyógyszertári lánc, a Boots például nyolc üzletet zár be még idén év vége előtt, amelyek közül sok gyógyszertári szolgáltatást is nyújt.

Az Iceland olcsó szupermarket két helyen zár be üzletet, a Tesco pedig az egyik népszerű Express áruházán húzza le a rolót. A Homebase barkácsáruházlánc novemberben kettő, decemberben pedig egy harmadik üzletet is bezár.

A B&M, a Byron Burger, a Cineworld, a Farmfoods, az M&S, a Sports Direct és a WHSmith szintén bezár néhány üzletet az év vége előtt.

A Sun cikke szerint a megélheti válság, az infláció és az energiaköltségek nagyon megviselik a kereskedőket, ráadásul az utóbbi időben a vásárlók is nagyon visszafogták a kiadásaikat, ami ahhoz vezetett, hogy egyes üzletek alig, vagy csak nagyon nehezen tudják fenntartani magukat. 

A British Retail Consortium (BRC) nyári adatai szerint az Egyesült Királyságban öt év alatt 6000 üzlet szűnt meg, és több nagy márka is összeomlott és végleg lehúzta a rolót. A Wilko augusztusi bukása a legnagyobb brit kiskereskedelmi összeomlás volt a McColl's tavaly májusi csődje óta. A Paperchase idén január végén került csődeljárás alá, és mind a 106 üzlet végleg bezárt. A skót M&Co ruházati márka és a Joules gumicsizma-kiskereskedő is 2022-ben ment csődbe.

Rick Smith, a Forbes Burton fizetésképtelenségi szakértő cég ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, hogy ez a tendencia kétségtelenül folytatódni fog, ha nem tesznek valamit a megállítására.

"A fő problémák közé tartoznak a magas bérleti díjak, a látogatottság hiánya és a továbbra is magas energiaárak. Ha ehhez hozzávesszük a vállalkozásokra vonatkozó magas adókulcsok folytatódását, a kiskereskedelem és a nagyvárosok utcáinak tájképe a nem túl távoli jövőben apokaliptikusan fog kinézni” – tette hozzá. 

Miközben számos üzlet bezár, a vásárlóknak van okuk az örömre, mivel más kiskereskedők idén valóban bővülnek. A Costco diszkont például folyamatosan terjeszkedik az Egyesült Királyságban, a következő két évben további 14 üzlet megnyitását tervezi. A Bonmarche legalább 7 új üzletet nyit, míg a The White Company októberben és novemberben nyit új üzleteket. Az egykor hatalmas pékséglánc, a Patisserie Valerie, amely szintén csődeljárás alá került és legtöbb üzletét bezárta, most megkezdte a boltjai újranyitását. A Wenzels, a Greggs, a Dunkin' Donuts és a The Cornish Bakery pékségek is terjeszkednek az Egyesült Királyságban.

Magyarországon is rossz a helyzet

Hivatkozás másolása

Ahogy arról korábban a naphire.hu is írt már, az elmúlt években rengeteg üzlet bezárt Magyarországon is, részben a koronavírus-járvány miatti bezárások miatt, másrészt pedig az orosz-ukrán háború következtében megnövekedett energiaköltségek és az infláció következtében. Év elején arról is beszámoltunk, hogy sokak kedvenc vendéglátóhelye, a Várpult Büfé is bezárás mellett döntött, miután nem bírták tovább fizetni a megemelkedett költségeket. Nemrég pedig a Balaton egyik legjobb étterme is bezárt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés