Hirdetés

Nem Oroszországból lőtték ki a nyolcemeletes ukrán lakóházat elpusztító rakétát

Morvay Péter portré Morvay Péter

Mint arról tegnap beszámoltunk, rakétatalálat ért egy dnyiprói lakótelepet. A nyolcemeletes épületet valósággal kettészelte a légitámadás, legalább 18-an meghaltak.

Az épület a két vége többé-kevésbé épségben maradt, a közepe azonban ötven-hatvan méteres szélességben összeomlott, a romok pedig nagy lánggal égtek. 

Az északról érkező ballisztikus rakétákat Belarusz területéről lőhették ki
Az északról érkező ballisztikus rakétákat Belarusz területéről lőhették ki

Az index idézte Jurij Ignatot, ukrán légierő szóvivőjét, aki az Ukrajinszka Pravda online hírportálnak azt mondta, 

az északról érkező ballisztikus rakétákat Belarusz területéről lőhették ki.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke közösségi oldalán azt írta, mindenkit felelősségre vonnak, akinek köze lehet a tragédiához.

Vlagyimir Putyin a héten új főparancsnokot nevezett ki az ukrán frontra, a hadműveletek irányítását Valerij Geraszimov vette át az októberben megbízott „Armageddon tábornok”, Szergej Szurovikin helyett.

Dnyipropetrovszk régió kormányzója vasárnap hajnalban azt írta Telegram-csatornáján, hogy a mentőcsapatok egész éjszaka túlélők után kutattak. Valentin Reznicsenko beszámolója szerint

eddig 40 embert sikerült kimenteni a romok alól, akiket kórházba szállítottak.

Oroszország két héttel ezelőtt, újévtől kezdve több hullámban indított támadást Ukrajna létfontosságú infrastruktúrája ellen. Dnyipro mellett több nagyvárost és a fővárost, Kijevet is találat érte. A helyi tisztviselők szerint az ellenség célja, hogy a tél legkritikusabb pontján korlátozzák az áramellátást. 

Moszkva az elmúlt időszakban nagy számú katonai csapatot és felszerelést telepített Belarusz határmenti területeire. Oleg Szaljukov, az orosz szárazföldi erők parancsnoka pedig csütörtökön utazott az országba, hogy ellenőrizze Oroszország és Belarusz közös erőinek harckészültségét.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés