Hirdetés

Nekünk is fájni fog: összeomolhat a kínai gazdaság

 portré

A világ második legnagyobb gazdasága válságban van. Már nem csak az éttermek szenvednek a bezárásoktól. A kínai gazdaságban központi szerepet játszó iparágak nagy része is leállt – az ellátási láncok pedig megszakadnak.

A zéró Covid-stratégia miatt Hszi Csin-ping államfő szigorú zárlatokat vezet be mindenhol, ahol koronajárvány van. Sanghaj, Kína gazdasági epicentruma, gyakorlatilag több mint egy hónapja zárva. A fővárosban, Pekingben is otthon kell maradniuk az embereknek – a napi 60 koronafertőzés miatt. A kínai kormány gazdasági összeomlástól tart. De a világ is.

Már most nyilvánvaló, hogy Kína elmarad az idei 5,5 százalékos növekedési céltól. Ha a zárlatokat gyorsan feloldanák, akkor is legalább 3-4 százalék lenne csak – írja a Neue Zürcher Zeitung. Fennáll a recesszió veszélye.

Kína most két irányban kapaszkodik, egyrészt az infrastrukturális beruházásokba, az 5G-t is bővíteni akarja. Ez lenne a fejlődés egyik alappillére. Másrészt új lendület akar adni az ingatlanszektornak.

A legfontosabb azonban az lenne, írják az elmezők, ha Kína felhagyna a szigorú Covid-stratégiával. Ám a járvány elleni küzdelem sikere Hszi Csin-pinghez kötődik, s márpedig Hszi ősszel ismét elnök akar lenni. Úgy tűnik, a kínai gazdaság veszélybe sodrása árán is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés