Hirdetés

Figyelmeztet a Nébih: senki se vásároljon élő baromfit erről a magyar településről

Garai Kitti portré Garai Kitti

A hivatalhoz több jelzés is érkezett az elmúlt napokban, hogy internetes hirdetési portálokon a madárinfluenza-járvány miatt korlátozás alatt álló Bács-Kiskun megyei területekről származó élő baromfit árulnak. A Nébih felhívta a figyelmet: senki se vásároljon innen. 

Mint írták: a jelenleg érvényes előírások szerint a védő- és megfigyelési körzetekből kizárólag vágóhídra lehet állatokat szállítani, oda is csak kedvező eredményű előzetes vizsgálatok alapján.

A Nébih kiemelte: Mivel a betegséget a fertőzött állatok is terjesztik, így a hirdetések azon túl, hogy súlyos szabályszegésnek számítanak, komoly járványügyi kockázatot is jelentenek, hiszen a vírushordozó szárnyasok a még mentes megyéket is megfertőzhetik.

A hivatal azonnal intékedik, mint ismertették, felveszik a kapcsolatot az érintett szolgáltatókkal, és a továbbiakban kiemelten figyelik a hasonló hirdetések megjelenését. A szabályszegők pedig komoly bírságra számíthatnak.

"Tekintettel a súlyos kockázatra, azon állattartóknak, akik tevékenységükkel bizonyítottan hozzájárulnak a járvány terjesztéséhez, bírósági feljelentéssel is szembe kell nézniük” – idézte a Nébih közleményét az Infostart.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés