Hirdetés

A NAV mindent, de tényleg mindent tud rólad

Nap Híre portré Nap Híre

Már nem kopogtatnak a NAV-osok, de még így is mindent látnak. Most kiderült, hogyan vizsgálódik az adóhatóság.

Az elmúlt években gyökeresen megváltoztak az adóhatóság ellenőrzési módszerei: a kopogást felváltották az úgynevezett asztal mellől végezhető "desk audit" eljárások - írja a piacesprofit.hu

A kevesebb helyszíni ellenőrzés azonban nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne aktív a NAV. Sőt, pont ellenkezőleg. Az adóhatóság ugyanis a rendelkezésére álló óriási adatvagyon célzott felhasználásával már a kockázatelemzési szakaszban könnyedén felderítheti az adózói hibákat vagy mulasztásokat. Ennek ellenére sokan még mindig nem számolnak azzal, hogy ma már jellemzően csak akkor indít a NAV klasszikus adóellenőrzést, ha jogsértés gyanúja merül fel, amit nagy eséllyel szankció követ - figyelmeztet Kiss Tamás a SALDO Zrt. Tanácsadó üzletágának vezetője.

Az adóhatóság munkatársai nagyrészt már az íróasztal mellől, desk audit eljárás formájában, azaz fizikai ellenőrzés lefolytatása nélkül tárnak fel olyan anomáliákat, melyek általában adózói tévesztésre, adminisztrációs hibára mutatnak. „Jellemzően azt tapasztaljuk, hogy az adózók nagyrésze ilyenkor jogkövető magatartást tanúsít: ha felszólítást kapnak, az esetek döntő többségében rövid időn belül önként pótolják elmaradt adókötelezettségüket vagy javítják az eltéréseket. Ennek hatékonyságát az is jól mutatja, hogy 12 ezer támogató eljárást rendeltek el a NAV-nál, melynek eredményeként közel 11,4 milliárd forint kötelezettségnövekedést vallottak be az adózók. 2023 első félévében több, mint 5800 eljárás indult, mely eddig 7 milliárd forint kötelezettségnövekedést eredményezett.” – hívja fel a figyelmet Kiss Tamás, a SALDO Zrt. Tanácsadó üzletágának vezetője. 

„Azt azonban fontos tudni, hogy ha az adózó nem teszi meg a szükséges önellenőrzést vagy nem javítja a feltárt hibákat, akkor a hatóság jogkövetési ellenőrzést vagy súlyosabb mulasztás megállapítása esetén adóellenőrzést rendel el. Az Online Számla rendszer adatainak hasznosításával végzett adóellenőrzések száma megközelítette a 2200 darabot, melynek eredményeként 54,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg a revizorok. Elsősorban ezek áthidalásában – vagy jobb esetben megelőzésében – támogatjuk ügyfeleinket” – teszi hozzá a szakértő.

Az adóhatóság az önkéntes jogkövetés elősegítésére egy sajátos „ösztönző programot” is indított: az adózók minősítésének rendszerét. Az ebben meghatározott szabályok szerint a cégeket megbízható vagy kockázatos adózói minősítéssel illetik, és különböztetik meg az általános, minősítés nélküli adózóktól.

A megbízható adózók élvezhetik a törvényben rögzített előnyöket: esetükben az adóellenőrzés időtartama nem haladhatja meg a 180 napot, csökkentett adóbírság/mulasztási bírság róható ki rájuk, és rövidebb kiutalási határidőkkel számolhatnak. Ugyanakkor a kockázatos adózók szigorúbb eljárásban részesülnek: hosszabb kiutalási, adóellenőrzési határidőkre, és szigorúbb fellépésre (például emelt összegű késedelmi pótlékra) számíthatnak, de bizonyos helyzetekben adóbírság kiszabására is sor kerülhet. A kiemelt kategóriákba nem sorolható adózók pedig az általános eljárásjogi szabályok alá tartoznak.

Az adóhatóság ma már több olyan informatikai rendszert épített ki, amely hatalmas adatvagyont biztosít, így már szinte valós időben látja és ellenőrzi az egyes adókötelezettségek teljesítését. Az online számla bevezetésével például gyakorlatilag minden számlát lát a NAV, de a banki adatok, előzetes ármegállapítási határozatok (APA) és feltételes adómegállapítások, valamint a határon átnyúló struktúrák, valamint az országonkénti jelentések nemzetközi információcseréi révén, - kiegészülve az idén bevezetett transzferár adatszolgáltatással - nem csak a hazai de a határon átnyúló ügyletek vizsgálatát is lehetővé teszi.

Nem véletlenül dolgoznak folyamatosan az így létrejövő óriási adatvagyonra épülő digitális adatelemzések, ellenőrző és kockázatelemző algoritmusok fejlesztésén, hiszen így a NAV még célzottabb adóellenőrzéseket indíthat a jövőben, amely még kevesebb személyes jelenléttel, helyszíni ellenőrzéssel jár. „Az adóhatóság ezért ma már jellemzően csak abban az esetben indít klasszikus adóellenőrzést egy adózónál, ha jogsértés gyanúja merül fel – ez azonban már az a „vészhelyzet”, amit nagy eséllyel szankció követ” – hangsúlyozza Kiss Tamás.

Az adóhatóság idén fokozott figyelmet fordít az ÁFA és a transzferár vizsgálatokra – különös tekintettel az olyan veszélyeztetett ágazatok esetében, mint az építőipar, a számítástechnikai termékek kereskedelme, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, a zöldség- és gyümölcskereskedelem, az online értékesítés, valamint az „adózatlan” jövedéki termékek.

„A transzferár dokumentációk, valamint az ÁFA-bevallások hibás vagy hiányos elkészítését komoly bírsággal szankcionálja a hatóság, ezért még a NAV kopogtatása előtt érdemes szakértőre bízni ezek felülvizsgálatát és összeállítását” – figyelmeztet a SALDO szakértője

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés