Hirdetés

Áll a bál az Orbán-Putyin csúcs miatt, összeültek a NATO-tagországok és Svédország nagykövetei

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Aggódnak a NATO-tagországai, amiután Magyarország egyre szorosabb kapcsolatot ápol Oroszországgal.

A NATO-tagországok nagykövetei, illetve Svédország Budapestre akkreditált nagykövete csütörtök reggel találkoztak, méghozzá amiatt, hogy a szervezet tagjait egyre nagyobb aggodalommal figyelik Magyarország egyre mélyülő kapcsolatát Oroszországgal - írja a Szabad Európa.

Ha jogos biztonsági aggályaink vannak, elvárjuk, hogy komolyan is vegyék

- nyilatkozta a lapnak David Prassman. A NATO egyébként azt sem nézte jó szemmel, hogy a múlt héten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvába utazott tárgyalni, de az aggodalom még nagyobb lett, miután Orbán Viktor miniszterelnök a héten az orosz-ukrán háború kirobbanása óta először találkozott személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A NATO-s nagykövetek váratlan találkozójával kapcsolatban David Pressman azt mondta, hogy mindannyian aggódnak Orbán és Putyin találkozója miatt.

"Aggasztó, hogy Magyarország úgy döntött, ilyen módon lép kapcsolatba Putyinnal. Ahogy az a nyelvezet is aggasztó, amivel a miniszterelnök Putyin ukrajnai háborúját jellemezte. Mindkettő megérdemelte, hogy megvitassuk" - hangsúlyozta ki az amerikai nagykövet, aki egyébként arra utalt, hogy a magyar miniszterelnök az orosz elnökkel való találkozója során katonai hadműveletnek nevezte Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját.

Pressman emellett megerősítette azt is, hogy rendszeresen tárgyal az Orbán-kormány különböző minisztereivel, többek között a magyar-orosz kapcsolatokat érintő kérdésekről is.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés