Hirdetés

Náray Tamás őszintén beszélt az életéről: "nem tudom elviselni a rangsorolást és a megkülönböztetést"

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Náray Tamás volt az   című podcast-jének a legutóbbi vendége, ahol Rónai Egon készített interjút a magyar divattervezővel, aki mára népszerű író és felkapott festő lett.

A 63 éves művész évekkel ezelőtt felszámolt a budapesti szalonját, hátat fordított az eddigi életének, és Spanyolországba költözött, ahol tiszta lappal indult. Ma már csak 2-3 napra tér haza Magyarországra, és elmondása szerint örökké magyar lesz, de az olvasóin kívül már semmi nem köti ide. 

"Az ember, ahol születik, az mindig egy megmásíthatatlan dolog. Azt nem cserélheted le, mint a nevedet, mint a ruhatáradat. Az egész életedre meghatároz. Én Magyarországon születtem, bárhol éljek, bármilyen állampolgárságom is legyen, nekem a hazám akkor is Magyarország"

- mondta a beszélgetés elején Náray, aki hozzátette szeretné megkapni a spanyol állampolgárságot, és már elindította ennek is a folyamatát. Hozzátette, neki elsősorban fejben fontos, de vannak gyakorlati jelensége is.

A művész arról is beszélt, hogy ő egy humanista ember, és egyszerűen nem tudja elviselni a környezetében a rangsorolást, a hátrébb sorolást, a megkülönböztetést.

Ezekkel nem értek egyet, és teljesen mindegy melyik politikai pártra szavazok, ezeket ki találja ki. Ez nem egy lehetséges út, ilyen számomra nincs

- tette hozzá Náray Tamás, majd kiemelte: érdemes megnézni azokat az intézkedéseket, rendeleteket, amelyek például a családokra vonatkoznak Magyarországon. Mert, mint mondta, vannak olyan emberek, akik valamilyennek születtek, ők azt nem kérték, nem választották. És szerinte lehetetlen rangsorolni valakit azért, mert úgy született ahogy, vagy olyan vállású, származású, etnikumú.

Nekem például teljesen elviselhetetlen dolog - akkor is, ha sok nő elfogadja -, hogy bizonyos nyilatkozatokat lehet olvasni a nők szerepéről, helyéről, a Kárpát-medence teleszüléséről stb.

- mondta, majd úgy fogalmazott, hogy ő a párizsi módszer szerint él, ami annyit tesz, hogy "magaddal foglalkozz, anyukám", ami szerinte itthon is hasznos módszer lenne. Kiemelte, Spanyolországban teljesen más a légkör, mint hazánkban. Már átlátja az ottani mozgásteret, viszont nem lát olyan dolgokat, hogy "más emberek magánéletéről, vallásáról" szólnának az újságcikkek. Hozzátette, nyilván spanyol bulvárlapok is léteznek, de "vannak különbségek".

Náray Tamás az ATV Húzós című podcast-jének a felvételén
Náray Tamás az ATV Húzós című podcast-jének a felvételén

Arról is beszélt, hogy számára terápia volt az első könyve, mert akkoriban volt egy megingása és nehezen viselte a körülötte lévő világot, ekkor elkezdett terápiára járni. A szakember ajánlotta neki, hogy írja le úgy az életét, mintha könyvet írna egy karakterről, mert máshogy nem sikerült ezt megtennie és így született az önéletrajzi ihletésű kötete.

Én az egész életemet végigszorongtam valami miatt. Meg tudok-e felelni, sikerül-e, jól működik-e, hogy jól fogok-e kinézni, Ez sajnos még most is tart. Alakulok, dolgozom ezen, de még tart a folyamat

- beszélt az életéről.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés