Hirdetés

Szinte titokban jött hatalmas bejelentés az Orbán-kormánytól, az Ön rezsijét is érintheti

Nap Híre portré Nap Híre

Az utóbbi időszakban feszülten figyelhették a híreket a napelemesek, ám most úgy tűnik, megvan, nagyjából hogyan is nézhet ki a szeptember 7-e után telepített rendszerek esetében alkalmazott bruttóelszámolás.

Ahogy korábban a Naphire.hu is beszámolt róla, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt szerdai kormányinfón bejelentette, hogy tíz évig a korábbi elszámolási rend szerint működhetnek azok a napelemek, amelyekre szeptember 7. előtt adtak le igénylési kérelmet. Korábban, augusztusban még arról írtunk, a napelemrendszerben 10 éven át nem éves szaldó elszámolás lesz, hanem havi szaldó elszámolás, és már a következő év elejétől. 

Most a Portfolio azt írja, ismét egyeztetett a napelemesek érdekképviseletével az Energiaügyi Minisztérium, és itt rögzítették, hogy a korábbi lehetőség, miszerint aki szeptember 7-ig jelezte a telepítési, vagy bővítési tervét, azok még mind 10 évig az éves szaldó szerinti elszámolásba kerülhetnek a telepítéstől számítva, nem csak a lakossági napelemekre érvényes, hanem a kisvállalati és ipari rendszerekre is.

Bejelentették, hogy az a 35 ezer háztartás, amelynek a helyreállítási programos EU-s pályázatában kötelezően a bruttó elszámolási rendszerbe kellett volna kerülnie, mégsem kerül át, hanem a feltelepítéstől számítva 10 évig éves szaldóban maradhat. 

A bruttóelszámolás kapcsán pedig közölték, hogy az öt forintos árambetáplálási ár mellett lesz olyan ösztönző a rendszerben, hogy tényleg érdemes legyen majd betáplálni.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke, Szilágyi László elmondta, arra kérték Steiner Attila államtitkárt, hogy tisztázza a rendszerhasználati díj számítása kapcsán felmerült kételyeket. Így megerősítette a kormányzati oldal, hogy az éves szaldó elszámolásban a napelemes felhasználók a rendszerhasználati díjat csak a szaldó elszámolás különbözete után, kizárólag a többletfogyasztásra számítva fizetik meg. A termelő nem fizet az általa termelt energia után.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés