Hirdetés

Milyen a nyúl éve, ami most kezdődik Kínában?

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Erre figyel az egész világ

Hivatkozás másolása

2023 a nyúl éve a kínai horoszkóp szerint és a hagyományos holdnaptár szerint most ünneplik az újévet. Vasárnap elmúlik a tigris éve.

Kínában továbbra is nagy az aggodalom a Covid-19-járvány belobbanása miatt, míg a hatóságok igyekeznek kevésbé komor képet festeni az egészségügyi helyzetről.

    Milyen a nyúl éve a kínai horoszkóp szerint?

    Bővebben Bezárás

    A kínai csillagképben a negyedik helyen álló nyúl a harmónia és a hosszú élet jelképe. Kínában éjfékor (közép-európai idő szerint 17 órakor) kezdődött meg az új esztendő.

A koronavírus-járvány kitörése óta ez az első év, amikor a kínai vezetés feloldotta a szigorú korlátozó intézkedéseket, lehetővé téve a családok milliói számára, hogy három év óta először közösen töltsék el a hétvégét.

Az országban uralkodó fesztiválhangulat ellenére az újévi ünnepségeket ismét beárnyékolta a világjárvány. A nagyobb városokban, például Pekingben és Sanghajban már visszatért az élet a normális kerékvágásba a decemberi fertőzési csúcs után, a vidék megpróbáltatása - ahol az egészségügyi ellátás elmaradott és a modern kórházak többórányi autózásra vannak - még várat magára. Vidéken többnyire idősebb népcsoportok élnek, akiknek nem megfelelő az átoltottságuk. Az állami média szerint a hatvan év felettieknek csupán a 25 százaléka részesült védőoltásban.

A londoni székhelyű Airfinity kutatóintézet szerint a koronavírus-járvány csúcspontja a következő héten várható, akár napi 36 ezer halálesettel. Ez az előrejelzés élesen ellentmond az állami média által közölt hivatalos adatoknak, amelyek szerint a legutóbbi járványhullámnak összesen mintegy 60 ezer halálos áldozata volt.

Vuhanban, ahonnan a világjárvány 2020-ban kiindult, tűzijátékkal és krizantémokkal fogadták az új évet és emlékeztek meg a Covid-19-betegségben elhunyt hozzátartozókról.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés