Hirdetés

Támadnak! Sokkoló friss hír az orosz-ukrán háborúról

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Orosz harci repülőgépek újabb rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen csütörtökön, az egész országban légiriadó van érvényben, Kijevben egy halálos áldozata is van a támadásnak. Az orosz-ukrán háború friss hírei.

Számos vidéki településen robbanások hallatszottak. Eddig úgy tudni, hogy Odessza,Vinnicja, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv régiókban történtek robbanások. A Sztrana ukrán hír- és elemző honlap arról számolt be, hogy a Zaporizzsjai terület Kijev által ellenőrzött részén megrongálódott egy energetikai létesítmény.

A fővárosban, Kijevben, ahol emberek tömegesen metróállomásokon kerestek menedéket, két robbanást lehetett hallani. A Klymenko-Time és más kiadványok sűrű füstfelhőkről közöltek videókat. Azt nem részletezték, hogy pontosan hol készült a felvétel. Vitalij Klicsko, a főváros polgármestere Telegram-csatornáján azt közölte, hogy a robbanásokat a Dnyeper folyó bal partján, Dnyiprovszkij kerületben hallották. Közlése szerint egy 55 éves férfi meghalt, és két személy megsebesült, amikor egy rakéta csapódott be Kijev déli részén egy épületbe, amely nem lakóépület volt.

Oroszország október óta rakéta- és dróncsapásokkal veszi célba az ukrajnai elektromos hálózatot, ami a tél folyamán kiterjedt áramkimaradásokat okozott. A legutóbbi rakétacsapások órákkal egy éjszakai dróntámadás után következtek be.

Az ukrán légierő szóvivője az állami tévében azt mondta, hogy nem kevesebb mint hat Tu-95-ös (harci) repülőgép szállt fel Murmanszk térségéből, és indított rakétákat. Hozzátette, hogy több mint 30 rakétára számítanak, amelyek elvileg már elkezdtek megjelenni különböző régiókban. Úgy tűnik, a rakéták elsősorban Közép-Ukrajnát célozzák.

A hadsereg az éjszaka folyamán azt közölte, hogy légvédelmi rendszere lelőtte mind a 24, Oroszország által küldött drónt. A DTEK, Ukrajna legnagyobb magántulajdonú energiatermelője közölte, hogy Kijevben, a környező régióban, valamint Odessza és Dnyipropetrovszk régiókban is vészleállítást hajtott végre az áramszolgáltatásban. Más áramtermelők is vészleállítást helyeztek kilátásba az ország más részein.

A drónok közül tizenötöt a főváros, Kijev környékén lőttek le. Károkról nem szólnak a jelentések. A kijevi városi katonai közigazgatás (KMVA) vezetője, Szerhij Popko a Telegram üzenetküldőn azt írta, hogy a légicsapások veszélye nem múlt el. Egyben kérte a lakosságot, hogy maradjon az óvóhelyeken a légiriadó végéig.

Zelenszkij nem tárgyal

Hivatkozás másolása

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök interjút adott a Sky News brit hírcsatornának. Ebben többek között arról kérdezték, hogy milyen körülmények között lenne hajlandó béketárgyalásokra Oroszországgal. Kijelentette: az oroszok nem akarnak semmiféle tárgyalást, és ez már az invázió előtt is így volt. "Ez Putyin döntése, és meggyőződésem, hogy Ukrajnát csak az első lépésnek tartja" - tette hozzá.     

Zelenszkij hozzátette: reméli, hogy amikor Oroszország kivonja fegyveres erőit Ukrajnából, elismeri majd, hogy mekkora hibákat követett el. Hozzátette: reméli azt is, hogy akkor már új kormánya lesz Oroszországnak.

Az ukrán elnök szerint csak ebben az esetben elképzelhető az orosz-ukrán háború tárgyalásos megoldása. 

Zelenszkij kijelentette: nem érdekli az a lehetőség, hogy Putyinnal négyszemközt tárgyaljon. "Beszéltem vele az invázió előtt, ez egy olyan ember, hogy mond valamit, aztán egész mást csinál" - fogalmazott. 

"Az invázió óta ő számomra egy senki" - tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés