Hirdetés

Íme a világ 5 legrémisztőbb szellemvárosa, ami régen virágzott

Morvay Péter portré Morvay Péter

Világszerte vannak olyan települések, amelyek egykor virágzó helyek voltak, de ma már elhagyatottan állnak. A szellemvárosok néha háborúk, máskor gazdasági okok miatt néptelenedtek el.

Természetesen a világ leghíresebb kísértetvárosa a Csernobil mellett Pripaty, ami arra figyelmeztet, milyen borzalmas következményei lennének annak, ha a háborúban megsérülne egy újabb ukrajnai atomerőmű. 

Vannak azonban másutt is különleges elhagyott települések.

1. Oradour-Sur-Glane: A franciaországi egykori halászfalu romjai a II. világháború borzalmaira emlékeztetnek.

A lakosság nagy részét lemészárolta a náci Waffen SS
A lakosság nagy részét lemészárolta a náci Waffen SS

Oradour-Sur-Glane viszonylag érintetlen maradt 1944. június 10-e óta, amikor a lakosság nagy részét lemészárolta a náci Waffen SS.

A tömeggyilkosság során a férfiakat pajtákban lőtték le és ölték meg, míg a nőket és a gyerekeket szintén meggyilkolták, amikor a templomot, ahová bezárták őket, felrobbantották. A túlélőket menekülés közben lelőtték.

Charles De Gaulle elnök később úgy döntött, hogy Oradour-Sur-Glane-t meg kell hagyni a náci kegyetlenség emlékére.

2. Wharram Percy: Anglia legismertebb elhagyatott középkori faluja, a gyönyörű Yorkshire Woldsban található és egykor két lenyűgöző kastélynak és egy templomnak adott otthont.

Wharram Percy Anglia legismertebb elhagyatott középkori faluja
Wharram Percy Anglia legismertebb elhagyatott középkori faluja

Ez utóbbi az egyetlen ma is álló épület, de a nemesi Percy család által épített házak alapjai még mindig láthatók, akárcsak a környező parasztházaké.

A falu lakossága évekig fogyott, mivel a helyiek a juhtenyésztésre való átállás miatt elköltöztek. A falut nem sokkal 1500 után elhagyták, amikor az utolsó megmaradt lakosokat is kilakoltatták.

Ma az English Heritage által kezelt terület a régészek és a turisták egyik fő vonzereje.

3. Craco: az Olaszország legdélebbi részén található Craco szédítő fekvése és látványos építészete miatt a világ egyik leglátványosabb elhagyatott városa.

Az olaszrországi Craco  a világ egyik leglátványosabb elhagyatott városa
Az olaszrországi Craco a világ egyik leglátványosabb elhagyatott városa

A lakosok az 1960-as években a szennyvíz- és vízművek által okozott földcsuszamlások után kezdtek elvándorolni, és egy 1980-as földrengés után Craco teljesen elnéptelenedett.

Azóta a szellemváros nemcsak turisták ezreit vonzza, hanem népszerű forgatási helyszínné is vált, és olyan filmekben is szerepelt, mint a 2008-as James Bond-film, A Quantum csendje.

4. Hashima: A Nagaszaki partjainál fekvő „Csatahajó-sziget” 1887 és 1974 között tenger alatti szénbányászati létesítményként működött.

A Csatahajó-sziget egykor szénbányászok lakhely volt
A Csatahajó-sziget egykor szénbányászok lakhely volt

A szén iránti kereslet megszűnésével azonban feleslegessé vált, és azóta a természet vette át a sziget épületeinek helyét.

Miközben ez az UNESCO világörökségi helyszín az évek során jelentős turisztikai célponttá vált, Hashima sötét múltra tekint vissza.

A II. világháború idején koreaiakat és másokat hurcoltak a szigetre, és kényszermunkásként rettenetes körülmények között dolgoztatták őket, több ezren meg is haltak - írja az UNESCO.

5. Varosha: A ciprusi város egykor népszerű turistacélpontnak számított, de 1974-ben, Törökország ciprusi invázióját követően elhagyatottá vált.

A népszerű üdülőhely a török-görög háború miatt néptelenedett el
A népszerű üdülőhely a török-görög háború miatt néptelenedett el

Az üdülőváros azóta üresen áll. Lakóházai omladoznak, pusztuló utcáit elkerítették, és az elűzött ciprusi görögök azóta sem térhettek vissza.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés