Hirdetés

Nagyon szomorú hír jött a magyar inflációról

Nap Híre portré Nap Híre

Rossz híreket kapott Magyarország.

A felmérések szerint Európában csak négy ország van, ahol még mindig kétszámjegyű az infláció: Lengyelországban, Szerbiában, Törökországban és Magyarországon. Bár hazánkban augusztusban tovább lassult az inlfáció, ám az éves réta még így is 16,4 százalékos. Ez pedig azt jelenti, hogy az uniós tagországok közül messze nálunk a legmagasabb - írja a Privátbankár.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában arról beszélt, hogy "türelmetlen és dühös az infláció miatt", mivel hiába próbálja a kormánya hatósági intézkedések sorával csökkenteni a fogyasztóiár-indexet, az csak kis lépésekben megy lefelé.

2023 első hónapjában csak 9,3 százalékponttal csökkent az évromlás, a januári több évtizedes csúcsról augusztusra 16,4 százalékra. Bár az kétségtelenül magas bázist teremtett, hogy az infláció tavaly szeptemberben lőtt ki igazán, amikor – döntően a rezsicsökkentéssel érintett kör szűkítése miatt – egyetlen hónap alatt 4,5 százalékponttal emelkedett az éves ráta, már most biztosra vehető, hogy nem teljesül azon kormányzati vágyálom, miszerint már októberben egy számjegyű lehet a hazai fogyasztóiár-index.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés