Hirdetés

Nagyon kemény üzenet jött Oroszországból az egész Nyugatnak

Nap Híre portré Nap Híre

Az ukrajnai konfliktus megerősítette: a Nyugat arra törekszik, hogy más országokat katonai konfrontációra provokáljon Oroszországgal és Kínával - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Sanghaji Együttműködési Szervezetet alkotó országok védelmi tárcavezetőinek tanácskozásán pénteken Újdelhiben.

"Washington és cinkosai ma valóra váltják azt a stratégiai tervüket, hogy más országokat katonai konfrontációra provokáljanak az engedetlen államokkal, elsősorban Oroszországgal és Kínával. Az ukrajnai konfliktus fényes bizonyítéka ennek a bűnös politikának. Ennek valódi célja, hogy stratégiai vereséget mérjenek Oroszországra, fenyegessék Kínát, és fenntartsák monopolhelyzetüket a világban" - mondta Sojgu.

Az orosz tárcavezető szerint Washington több mint ötmilliárd dollárt költött a 2014-es kijevi puccsra, amely, mint mondta, "egy ellenséges, nacionalista, oroszgyűlölő rezsim kialakulásához vezetett, amely buzgón igyekezett megoldani az +oroszkérdést+ Ukrajnában".

"Tekintettel arra, hogy Kijev nem hajlandó végrehajtani a (nemzetközi közösség által hivatalosan a konfliktus politikai rendezése alapjának tekintett) minszki megállapodásokat, valamint a Donyec-medence lakosságát fenyegető valós veszélyre, a különleges hadművelet végrehajtása mellett döntöttünk" - mondta Sojgu.

"A Nyugat demonstrálta, hogy előre felkészült a konfrontációra az Oroszországi Föderációval. Azonnal nagyszabású szankciókat vezetett be Oroszország ellen, fegyvereket szállított Ukrajnának, hírszerzési adatokkal látta el, katonai tanácsadókat és zsoldosokat küldött a harci övezetbe" - hangoztatta a miniszter.

"Ily módon szinte valamennyi NATO-ország katonai képességeit és kapacitásait mozgósították" - tette hozzá.

Úgy vélekedett: kudarcot vallottak a Nyugat arra irányuló kísérletei, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatban befolyásolják Oroszország partnereit, hogy Moszkvát elszigeteljék, és az orosz vezetést lejárassák. Köszönetét fejezte ki a Sanghaji Együttműködés Szervezete tagállamainak a kérdésben képviselt elvi álláspontjukért és támogatásukért. A szervezetet Oroszország mellett Kína, India, Pakisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán alkotja.

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés