Hirdetés

Itt a nagy visszatérés? Újra Trump a fő esélyes 2024-ben

Morvay Péter portré Morvay Péter

Bár sokan már leírták a volt elnököt, Joe Biden legutóbbi botránysorozata új esélyt kínál Trump számára a visszatéréshez.

Mint arról beszámoltunk, a titkos dokumentum-botrány nyomán már saját hívei is támadják Bident, akit egyik befolyásos párttársa egyenesen „nemzetbiztonsági kockázatnak” minősített.

Az amerikai elnöknek azzal is szembe kell nézni, hogy Amerika könnyen fizetésképtelenné válik, mivel az államadósság elérte a törvényben rögzített küszöböt.

Az elemzők a tavaly novemberi félidős választások után arról írtak, hogy Donald Trump hiába jelentette be hivatalos szándékát a 2024-es újbóli indulására, a republikánus párt szeretne továbblépni. 

Az sem könnyítette Trump helyzetét, hogy vizsgálatot indítottak ellene a Capitolium 2021. január 6-ai ostroma kapcsán, és ha megállapítanák a felelősségét, akkor egy ősi törvény miatt bukhatja az elnökválasztást. 

A közel 200 éves alkotmánymódosítás szerint ugyanis nem viselhet közhivatalt, aki „lázadásban vett részt”, 

és Trumpot éppen ezzel vádolják.

Most azonban a republikánusok arra figyelmeztetnek, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások alapján továbbra is az esélyes befutó a jelöltségre, annak ellenére, hogy lehetséges 2024-es riválisai –  leginkább Ron DeSantis floridai kormányzó – egyre nagyobb figyelmet kapnak. 

Trump közvélemény-kutatások alapján továbbra is az esélyes befutó a jelöltségre
Trump közvélemény-kutatások alapján továbbra is az esélyes befutó a jelöltségre

„Floridán kívül még mindig Donald Trump a hívószó” 

– állítja Ford O'Connell republikánus stratéga, aki szerint nem szabad elfelejteni, hogy „egy korábbi amerikai elnökről van szó, aki jól érti, mit kell tenni Washingtonban, és rendkívül népszerű a bázis körében”.

A Biden elleni vizsgálat is Trumpot segíti.

„A republikánus szavazók kezdenek emlékezni arra, hogy bármivel is vádolják Trumpot a demokraták, azt leginkább ők maguk csinálják” – tetet hozzá O’Connell. 

Trump a jövő héten Dél-Karolinában tartja 2024-es kampányának első nyilvános szereplését, ahol várhatóan bemutatja vezetői csapatát az államban. Ott csatlakozik hozzá az állam két legjelentősebb republikánusa, Lindsey Graham szenátor és Henry McMaster kormányzó.

Közben Trump üzent DeSantis floridai kormányzónak is. Azt mondta, ha bejelenti indulását, 

„ugyanúgy elbánok vele, mint a többi riválisommal”.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés