Hirdetés

Nagyot erősödött a forint, de csak a dollárral szemben

Morvay Péter portré Morvay Péter

A csütörtöki 436 forintos rekordról visszatért 430 forint alá a dollár árfolyama.

Az ATV Híradónak nyilatkozó szakértők szerint a forint attól tudna tartósan visszaerősödni, ha nem csak a kormány, de Brüsszel is optimistán fogalmazna az uniós forrásokról.

A Portfolio elemzője azzal magyarázza az utóbbi napok nagyobb forintgyengülését, hogy a piacok magasabb kamatpályát áraztak be Magyarországnak, mint a jegybank által bejelentett 13 százalékos alapkamat.

„14-15 százalékra várták a csúcsot valamikor az év végén, ehhez képest, most azt mondta a jegybank 13 százaléknál, hogy innen már nem emeli tovább a kamatot, ez az ami rövid távon negatív hatással volt a forintra” – mondta a Portfolio elemzője, Beke Károly.

Közben a jegybank tovább részletezte az inflációs várakozásait, eszerint a pénzromlás az idén 13,5-14,5 százalék között lehet, a bruttó hazai termék 3-4 százalékkal várhatóan nő, a reáljövedelmek emelkedését pedig ebbe a sávba várják.

Kiderült az is, hogy a választási kampányban a kormány 1592 milliárd forint körüli összeget osztott szét az emberek között.

A pénz háromnegyed részét már elkölthették az emberek, a legtöbb mindennapi kiadásokra ment el, leginkább a vendéglátásban. Egyszeri nagyobb összeget, összesen 427 milliárd forintot pl. autóra vagy nyaralásra költhettek, illetve 500 milliárd forint maradhatott meg megtakarításként.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés